Metin Akpınar: Sosyalistler açlıktan ölecek mi ?

Metin Akpınar: Sosyalistler açlıktan ölecek mi ?

Metin Akpınar verdiği bir röportajda "Sosyalistler açlıktan ölecek mi" diye soruyor. "Monizm olmadan komünizm öğrenilmez. Bunlar ideolojilerdir. ‘Dünya ideoloji mezarlarıyla dolu’ lafı da yanlıştır. Hâlâ emek-sermaye çatışması var. Bugün mülteci sorunu diye karşımıza çıkan budur. Eğer dünyada 1.5 milyar insan, bir dolarla yaşıyorsa bu insanlar kuzeye yürür, fabrikaları da işgal eder, isyan da çıkarır. Yani Batı, yaşamak için yaşatmayı bilmek zorundadır. Bizim sosyal demokratlığımız da budur." diyen ünlü sanatçının o röportajı haberimizde...

Metin Akpınar, verdiği bir röportajda sosyalist görüşünün yaşam biçimine nasıl etki ettiğini anlattı. Hürriyet'ekonuşan Metin Akpınar şunları söyledi:

LENİN'İN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Tarih boyunca özgürlük için ölenler ne olacak peki?

- Hiç ölmemek lazım. Ölünce bir hayrınız olmuyor. Sadece namınız yürüyor. Ama yaşarsanız yararınız olur. Benim devrimci arkadaşlarım çok erken öldü. Lenin’in bir uyarısı vardır: “Sermaye sizi erken silahlandırır ve küçükken boğar.” Ona bile uymadılar. Bugün bir Sinan Cemgil yaşasaydı kötü mü olurdu? O yüzden ölmek yok. Onu Allah bilir. Sen ona teslim olacaksın. Ölümüne yaşayacaksın!

SOSYALİSTLER AÇLIKTAN ÖLSÜN MÜ

Sosyalist yönünüze rağmen yaşam biçiminiz bazıları tarafından eleştiriliyor...

- ‘Sosyalistler açlıktan ölecek’ gibi bir ideoloji hatırlamıyorum. Bu aptallar, puro içiyor falan diye Çetin Altan’la da uğraşırlardı. Monizm olmadan komünizm öğrenilmez. Bunlar ideolojilerdir. ‘Dünya ideoloji mezarlarıyla dolu’ lafı da yanlıştır. Hâlâ emek-sermaye çatışması var. Bugün mülteci sorunu diye karşımıza çıkan budur. Eğer dünyada 1.5 milyar insan, bir dolarla yaşıyorsa bu insanlar kuzeye yürür, fabrikaları da işgal eder, isyan da çıkarır. Yani Batı, yaşamak için yaşatmayı bilmek zorundadır. Bizim sosyal demokratlığımız da budur.

Metin Akpınar Kimdir?

Metin Akpınar, 02 Kasım 1942 tarihinde İstanbul’un Aksaray semtinde Nadide ve Mustafa çiftinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Pertevniyal Lisesi'nde eğitim gördü. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.. Tiyatro ve sinema sanatçısı.

1957’de İstanbul Yeşil Sahne’de tiyatroya başladı, 1962'de Türk Talebe Birliği'nde amatör olarak tiyatroya devam etti. İki yıl sonra ilk kez profesyonel bir oyunda yer aldı ve bu tarihten sonra önemli tiyatro yapımlarında rol aldı. 1964 yılında Ulvi Uraz tiyatrosunda ilk profesyonel oyunu olan "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" ile sahneye adım attı. 1967 yılında ülkemizin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Haldun Taner, Zeki Alasya ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Kurulduğu andan 1992 yılında kapanana kadar tiyatronun idari müdürlüğünü üstlendi. Devekuşu Kabare döneminde Zeki Alasya ve kabare ekibi ile birlikte sergiledikleri Yasaklar, Reklamlar, Beyoğlu Beyoğlu, Deliler gibi birçok oyun hala severek izleniyor.

İlk sinema filmi Kemal Sunal için de bir ilk olan 1972'de Ertem Eğilmez'in çektiği başrollerinde Tarık Akan ve Filiz Akın'ın oynadıkları Tatlı Dillim olmuştur. Bu filmin ardından Zeki-Metin ikilisi olarak birçok filmde birlikte oynadılar. Zeki Alasya ile birlikte oynadığı toplumsal içerikli komedi filmleriyle tanınan aktör, “ Nereye Bakıyor Bu Adamlar ”, “ Davetsiz Misafir ”, “ Patron Duymasın ”, “ Köyden İndim Şehire ”, “Petrol Kralları ” gibi filmlerde rol aldı.

Ertem Eğilmez imzasını taşıyan birçok filmde Zeki Alasya, Münir Özkul, Kemal Sunal, Halit Akçatepe gibi usta isimlerle aynı sahneleri paylaştı. Bu filmlerden sonra Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar dörtlüsü başrolde “Köyden İndim Şehire” ve “Salak Milyoner” filmlerini çektiler. Bu iki film halen televizyonda yayınlandığında beğenilerek izlenmektedir. Zeki-Metin efsanesinin ortaya çıktığı ilk film ise 1974 yılında gösterime giren Mirasyediler filmidir. Zeki Metin filmlerinin en akılda kalan filmleri sosyal sorunlara da değinen “Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Patron Duymasın, Petrol Kralları” filmleridir.

Metin Akpınar, Kemal Sunal ile birlikte oynadığı ve yönetmenliğini Sinan Çetin’in yaptığı “ Propaganda ” filmiyle adından söz ettirdi. Zeki Alasya ile birlikte yarattıkları şaşkın kahraman ikilisini geride bıraktığını açıklayan aktör, bundan sonraki kariyerine kendi başına devam etme kararı aldı.

Metin Akpınar, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Eşref Kolçak ve Zeki Alasya gibi emektar oyuncuların yer aldığı “ Güle Güle ” filminde ve yönetmenliğini Tunç Başaran’ın üstlendiği “ Abuzer Kadayıf” adlı bir filmde de rol aldı.

“Papatyam” adlı dizisinde oynamıştır.

Eşi: Göksel Özdoğdu ile 17 Şubat 1961'de evlendiler (Ayrıldılar)

Oynadığı Tiyatro Oyunları:

- Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım - Ulvi Uraz Tiyatrosu - Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Vatan Kurtaran Şaban - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Astronot Niyazi - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Ha Bu Diyar - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Haneler - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Keşanlı Ali Destanı - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Aşk Olsun - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Deliler - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Geceler - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Yasaklar - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Beyoğlu Beyoğlu - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Reklamlar - Devekuşu Kabare Tiyatrosu - Dün Bugün - Devekuşu Kabare Tiyatrosu

Filmleri ve Dizileri :

Senaryo :

1975 - Nereden Çıktı Bu Velet (Sinema Filmi)

Oyuncu :

2012 - Aşkın Halleri (Sabri) (TV Dizisi) 2009 - 2011 - Papatyam (Necati ) (TV Dizisi) 2008 - Anında Görüntü Show (Kendisi) (TV Dizisi) 2006 - Kısık Ateşte 15 Dakika (Resul) (Sinema Filmi) 2006 - Eve Giden Yol 1914 (Reşat Ağa) (Sinema Filmi) 2006 - Amerikalılar Karadeniz'de 2 (Muhtar Salih) (Sinema Filmi) 2005 - Çat Kapı (TV Dizisi) 2005 - Döngel Karhanesi (Bertan) (Sinema Filmi) 2004 - Eğreti Gelin (Tavid) (Sinema Filmi) 2002 - Rus Gelin (Damat Adayı Rıza) (Sinema Filmi) 2000 - Baykuşların Saltanatı (Doğuhan) (TV Dizisi) 2000 - Abuzer Kadayıf (Abuzer Kadayıf/Ersin Balkan) (Sinema Filmi) 1999 - Propaganda (Rahim) (Sinema Filmi) 1999 - Güle Güle (Galip) (Sinema Filmi) 1998 - Yerim Seni (Şahin) (TV Dizisi) 1993 - Hastane (Hastabakıcı Hakkı Baharbahçe) (TV Dizisi) 1992 - Zeki Metince (TV Dizisi) 1992 - Biz Bize Benzeriz (Metin) (TV Dizisi) 1988 - Güler Misin Ağlar Mısın (Metin) (TV Dizisi) 1986 - Namus Düşmanı (Ali) (Sinema Filmi) 1985 - Yanlış Numara (Erol) (Sinema Filmi) 1985 - Patron Duymasın (Erol) (Sinema Filmi) 1983 - Dönme Dolap (Lütfü) (Sinema Filmi) 1983 - Davetsiz Misafir (Halim/Rüstem/Karadenizli) (Sinema Filmi) 1982 - Görgüsüzler (Vakkas) (Sinema Filmi) 1982 - Baş Belası (Metin) (Sinema Filmi) 1981 - Şaka Yapma (Metin) (Sinema Filmi) 1979 - Vay Başımıza Gelenler (Halis) (Sinema Filmi) 1979 - Köşe Kapmaca (Halis) (Sinema Filmi) 1978 - Petrol Kralları (Metin) (Sinema Filmi) 1978 - Cafer'in Çilesi (Refik) (Sinema Filmi) 1977 - Sivri Akıllılar (Metin) (Sinema Filmi) 1977 - Aslan Bacanak (Sinema Filmi) 1976 - Nereye Bakıyor Bu Adamlar (Sinema Filmi) 1976 - Her Gönülde Bir Aslan Yatar (Danyal) (Sinema Filmi) 1975 - Nereden Çıktı Bu Velet (Sinema Filmi) 1975 - Güler Misin Ağlar Mısın (Metin) (Sinema Filmi) 1975 - Beş Milyoncuk Borç Verir Misin (Metin) (Sinema Filmi) 1974 - Salak Milyoner (Hayret) (Sinema Filmi) 1974 - Mirasyediler (Metin) (Sinema Filmi) 1974 - Mavi Boncuk (Süleyman) (Sinema Filmi) 1974 - Köyden İndim Şehire (Hayret) (Sinema Filmi) 1974 - Hasret (Alev'in Menajeri) (Sinema Filmi) 1973 - Yalancı Yarim (Mahmut) (Sinema Filmi) 1973 - Yalancı Yarim (Faik Coşkun Seslendirmesi) (Sinema Filmi) 1973 - Oh Olsun (Doktor Metin) (Sinema Filmi) 1973 - Canım Kardeşim (Kancı Mehmet) (Sinema Filmi) 1972 - Tatlı Dillim (Metin) (Sinema Filmi) 1972 - Feryat (Konuk Oyuncu) (Sinema Filmi)