Mide gribi nedir? Böyle bir hastalık duydunuz mu?

Son yıllarda ortaya çıkan kuş gribi ve domuz gribinin ardından bu yıl "mide gribi" baş gösterdi. Mide gribinin neden olduğu mide bulantısı bulaşıcı etki gösteriyor

Son yıllarda ortaya çıkan kuş gribi ve domuz gribinin ardından bu yıl "mide gribi" baş gösterdi. Belirtileri hastalığın etkenine ve kişinin direncine göre değişen mide gribi, yalnızca mide bulantısı belirtisi gösterebiliyor. Mide gribinin neden olduğu mide bulantısı bulaşıcı etki gösteriyor

BU KIŞ GRİP MİDENİZDE

Son yıllarda ortaya çıkan kuş gribi ve domuz gribinin ardından bu yıl "mide gribi" baş gösterdi. Belirtileri hastalığın etkenine ve kişinin direncine göre değişen mide gribi, yalnızca mide bulantısı belirtisi gösterebiliyor. Mide gribinin neden olduğu mide bulantısı bulaşıcı etki gösteriyor.

Aç olduğunuz için midenizin kullandığını veya hamile olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak bulantınızın nedeni bu yılın en dikkat çeken hastalığı "mide gribi" olabilir.

Uzmanlar, son dönemde mide bulantısı belirtisiyle gebe olduğunu düşünerek doktora başvuran ancak "mide gribi" teşhisiyle hastaneden ayrılan çok sayıda vaka yaşandığını belirtti.

Bu yıl viral enfeksiyonların kimlik değiştirdiğini, geçmişte daha çok akıntıyla kendini gösteren griplerin yerini mide ve bağırsağa yerleşen virüslerin neden olduğu mide gribine bıraktığını anlatan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, karın ağrısı şikayetiyle doktora başvuran her 3 kişiden 1'inde mide gribi görüldüğünü belirtti.

Ani hava değişimi, asitli içecekler, bilinçsizce ağrı kesici tüketimi, alkol ve stresin mide gribine neden olabileceğini belirten Değertekin, "Mide gribi yalnızca mide ve bağırsak şikayetleriyle birlikte görülebildiği gibi influenza virüsünün neden olduğu gripte görülen üst solunum yolu şikayetleriyle de görülebilir" diye konuştu.

Bulaşıcı olacağını düşünmüyorlar

Mide gribinin tıpkı grip ve nezlede olduğu gibi solunum yoluyla kişiden kişiye bulaştığını belirten Değertekin, mide bulantısı, ishal, kas ağrısı, karın ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri olanların hem iyileşme sürecinin hızlanması hem de hastalığın bulaşmaması için dinlenmeleri gerektiğini belirtti.

Mide gribinin üst yolunum yolunda meydana gelen akıntılarla birlikte gerçekleşmediği durumlarda hastaların bulaşıcı olma endişesi duymadığını belirten Değertekin, "Her hangi bir mide hastalığı olduğu düşünülüyor, bulaşıcılık durumu ihmal ediliyor.

Mide gribine yakalanan kişinin kullandığı tuvaletinin ayrı olmasında yarar var. Yaşlıların ve çocukların daha kolay hasta olduğu düşünülürse, özellikle çocukların okula gitmemesi evde dinlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Yağsız gıdalarla beslenin

Mide gribinde şikayete göre rahatlatıcı tedaviler uygulandığını anlatan Değertekin, hastalığın korkutucu bir yanı olmadığını ancak kişi 1 haftadır iyileşmemişse doktora başvurması gerektiğini söyledi.

Mide gribinde tedavinin hastanın şikayetlerine göre planlandığını söyleyen Değertekin, "Beslenme iyileşme sürecinde büyük önem taşıyor. Çay, kahve, sigara ve yağlı giyeceklerden uzak durulmasını, bol su içilmesini ve patates püresi, muz, makarna gibi yağsız gıdaları tercih etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.