Milyonlarca Kişi Bekliyor: YKS Başvuruları Bugün Başlıyor

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-TYT'ye girmeden YKS'nin diğer oturumlarına girebilecekler. Ancak bu durumdaki adayların başvuru yapmaları gerekiyor. Geçen yılki her bir oturum için 50'şer lira olarak belirlenen başvuru ücretleri bu yıl da değişmedi.

Adaylar, sınav binalarına başörtü için kullanılan boncuklu veya boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing ile girebilecek.

2019-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzu,  yayımlandı.  Kılavuza göre, YKS başvuruları, bugünden itibaren 6 Mart'a kadar  alınacak. Ücret ödeme için son gün 7 Mart 2019 saat 23.59 olarak belirlendi.  

2019-YKS başvurusunu süresi içinde yapmayan adaylar, "geç başvuru günü" 19 Mart  2019 tarihinde 2019-YKS için müracaat edebilecek.

2019-2020 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi  yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dahil) veya  ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim  programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2019-YKS'ye başvuru  yapmak zorunda olacak.  

2018- Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı 200 ve üzeri olanlar,  istedikleri takdirde 2019-TYT'ye girmeden YKS'nin diğer oturumlarına  girebilecekler. 

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan, 2019-YKS'nin hiçbir  oturumuna katılmadan 2018-TYT puanını kullanmak isteyenlerin 2019-YKS’ye başvuru  yapmaları zorunlu olacak. 

Bu adaylardan 2019-YKS'ye hiç başvuru yapmayanlar,  2018-TYT puanını 2019 için kesinlikle kullanamayacak. 2019-TYT sınav puanı 200 ve  üzeri olan adayların başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri  aynı şekilde hesaplanacak.

2019-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına  yerleşmek isteyenlerin (2018-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2019-Alan  Yeterlilik Testleri (AYT) veya 2019- Yabancı Dil Testi (YDT) oturumlarına başvuru  yaparak katılmaları zorunlu olacak. 

2019-YKS'ye 2018-2019 öğretim yılında lise  veya dengi okullar ile açık öğretim liselerinin son sınıfında okuyan öğrenciler,  son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, lise mezunları başvurabilecek.

YKS, 3 oturumlu olacak. Sınavın birinci oturumu olan TYT, tüm adaylar  için zorunlu olacak. Adaylar, isterlerse YKS'nin ikinci oturumu olan AYT'ye ve  YKS'nin üçüncü oturumu olan YDT'ye girmek için de başvurabilecek. 

Geçen yılki her  bir oturum için 50'şer lira olarak belirlenen başvuru ücretleri bu yıl da  değişmedi. Süresi içinde başvuru yapamayan adayların geç başvuru günü olan 19  Mart'ta her bir oturum için 75'er lira sınav ücreti ödemesi gerekiyor.

ONLAR ÜCRET ÖDEMEYECEK

ÖSYM Yönetim Kurulunun kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi,  gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ile sınav veya ek  yerleştirme ücreti alınmayacak.

15 DAKİKA KALANA KADAR SINAVA GİREBİLECEKLER 

YKS'nin birinci oturumu TYT, 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat  10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecek. İkinci oturumu AYT ise 16 Haziran 2019  Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. 

Üçüncü oturum YDT ise 16 Haziran 2019 Pazar günü 15.45'te başlayacak  ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat  10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'dan sonra sınav  binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra da sınav salonlarına  alınmayacaklar.

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar,  başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM  tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinden yapacaklar.

TESTLERDEKİ DERS DAĞILIMI

TYT'de adaylara 40 soruluk Türkçe, 20 soruluk Sosyal Bilimler, 40  soruluk Temel Matematik ve 20 soruluk Fen Bilimleri testi olmak üzere 120 soru  yöneltilecek. 

AYT'de adaylara, 40 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1,  40 soruluk Sosyal Bilimler-2 testi, 40 soruluk Matematik ile 40 soruluk Fen  Bilimleri testlerinden oluşan birkitapçık verilecek.

AYT'de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken  testleri cevaplayacak. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını  isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabilecek.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde  yapılacak. Her dil için 80 sorudan oluşan ayrı soru kitapçığı bulunacak. Sınavda  adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

O YASAK KALKTI

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav  binalarına, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat),  kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla, kulaklık, kolye, küpe,  yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü  araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla, her türlü elektronik/mekanik  cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, her türlü  plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka  veya kredi kartı gibi kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan  elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan  cihazlarla girilemeyecek.

Adayların, her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri  teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kağıdı, defter, kitap,  ders notu, sözlük, dergi, gazetevb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap  makinesi gibi araçlarla, şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç  içecek, yiyecek gibi gıda tüketim maddeleriyle, ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk  değneği gibi sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri de yasak olacak.

Kılavuzda adayların, sınav binalarına başörtü için kullanılan boncuklu  veya boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım  kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing ile girebileceği  bilgisi de yer aldı. Engelli veya sağlık sorunu olan adayların ise kılavuzdaki  ilgili maddeleri dikkatle okumaları gerekiyor.


İzmir'de korkutan deprem SON DAKİKA