NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Putin'e 'Savaşı Bitir' mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Putin'e, 'savaşı bitir' diye seslenirken, Rusya-Ukrayna için değerlendirmelerde bulundu. Stoltenberg, NATO’nun yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu, risk altındaki ülkeleri destekleyeceklerini söyledi.

Rusya - Ukrayna savaşı 21 gündür sürüyor. Savaşta birçok insan hayatını kaybederken Rusya'ya 'barış' çağrısı yapılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in savaşı durdurması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, NATO’nun yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in açıklamalarından satır başları:

Biz gerekli olan her şeyi yapacağız. Bizim kararlılığımız ya da hazırlığımız NATO toprağını korumak konusunda kararlılığımızda yanlış anlaşılma olmaması için. Çatışmayı bilakis önlemek. Her zaman bir müttefike yapılan saldırının herkese yapılan saldırıdır. NATO’nun kuruluş anlaşması tabii ki net şekilde güvenlik ortamına gönderme yapıyor. Ancak şu anda o güvenlik ortamında değiliz.

Rusya, Gürcistan’ı işgal etti, Kırım’ı ilhak etti şimdi de Ukrayna’yı işgal etti. Biz de gerekli olanı yapacağız. NATO’nun kurucu anlaşması NATO’nun gerekli adımları atması engel olacak bir şey değil.

“PUTİN UKRAYNA’YI HAFİFE ALDI”

Başkan Putin, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin gücünü, Ukrayna halkının birliğini, cesaretini ve liderlerini hafife aldı. Ukrayna askeri kuvvetleri NATO müttefiklerinden ciddi destek aldı. Başkan Putin görüşünü değiştirmek durumunda kaldı. Kiev’i birkaç gün içinde alma planı başarısızlığa uğradı.

Rusya’nın nasıl vahşi ve sert savaşlar yapabildiğini gördük. Her ne kadar ciddi hatalar yapmış olsalar da Rusya büyük bir konvansiyonel gücü tutmayı devam ediyor. Rusya ve Başkan Putin aynı zamanda nükleer retoriği de kullandı. Rusya nükleer bir güç. Nasıl tehdit söylemini de yükselttiklerini de gördük hem Ukrayna hem NATO müttefiklerine karşı. Biz tehditleri hafife almamalıyız.

“RİSK ALTINDA OLAN ÜLKELERİ DESTEKLEMELİYİZ”

Şunun farkına varmalıyız: Belki de yeni bir güvenlik realitesiyle karşı karşıyayız. Bu Ukrayna halkı için yıpratıcı durumda. Gürcistan da bunlardan bir tanesi. Gürcistan Savunma Bakanı Gürcistan’ın karşı karşıya oldukları zorluklardan bahsetti. Bizim Ukrayna’da gerçekleşen sonuçlardan birisi bu tür risk altında olan ülkeleri desteklemeliyiz. Onları askeri bir müdahaleden sonra desteklemekten daha önemli bu. Ukrayna için daha fazlası da yapılabilir. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi sadece sözleriyle değil eylemlerimizle göstermeliyiz.

“İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ ŞEY PUTİN’İN ASKERLERİNİ ÇEKMESİ”

Hepimiz öngörüde bulunma konusunda dikkatli olmalıyız. Şu ana kadar gördüğümüz Ukrayna silahlı kuvvetlerinin gücü ve kapasitesi oldu. Yavaşlatabildi ve direnebildi işgal eden Rus kuvvetlerine karşı. Ukrayna kuvvetleri ve halkını takdir ediyorum. Rusya halen askeri güç olmaya devam ediyor. Çeşitli silahları bulunuyor. Şu anda savaşın çıktısına dair spekülasyonda bulunmak için erken. İhtiyaç duyduğumuz şey Rusya’nın savaşı durdurması ve sayın Putin’in askerlerini çekmesi.

“AMAÇ NATO’U BÖLMEKTİ, SONUÇ NATO’NUN BİRLEŞMESİ OLDU”

Başkan Putin Ukrayna’yı hafife aldı. Ancak Başkan Putin NATO’yu da hafife aldı. Biz hızlı şekilde, birleşmiş şekilde yanıt verdik. Bu da Rusya üzerinde ciddi maliyete sebep oldu. AB ve NATO müttefiki ortaklarımız daha önce görülmemiş ekonomik maliyetler ortaya çıkardı. Ukrayna silahlı kuvvetlerine destek vermeye devam ediyoruz. NATO’nun doğu tarafındaki varlığını da arttırmaya devam ediyoruz.

Başkan Putin’in amacı NATO’yu bölmekti ama ortaya çıkan sonuç NATO’nun birleşmesi oldu, Ukrayna’nın birliğini güçlendirmiş oldu. Ukrayna halkının kararlılığını arttırmış oldu. Tüm bunları yapabilmek için bizim koordineli ve danışarak hareket etmemiz lazım.”