Omicron varyantı en büyük dalgayı tetikleyebilir

İngiliz bilim insanları, Omicron varyantının salgında şu ana kadarki en büyük dalgaya neden olabileceğini söyledi. Uzmanlar toplumsal bağışıklığın yetersiz kalması halinde yayılma hızının daha da artacağını belirterek aşılama ve tedbirlerin önemini vurguladı.

KARAR DIŞ HABERLER

Kısa sürede Afrika’dan çok sayıda ülkeye yayılan Omicron varyantının koronavirüs salgınında şimdiye kadarki en büyük dalgaya yol açabileceği belirtildi.

İngiltere hükümetine danışmanlık yapan Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (Sage) varyantın kontrol altına alınmaması halinde kısa sürede hızla yayılacağı görüşünde. Sage üyeleri, hükümetin “en katı şekilde” tedbir almaması halinde Ulusal Sağlık Sistemi’nin vaka artışıyla başa çıkmakta çok zorlanacağını bildirdi. Bu uyarı yapıldığında İngiltere’de 9 Omicron vakası daha çıkarken yeni varyantın bulaştığı kişi sayısı 22’ye çıktı.

 Başbakan Boris Johnson ise, sağlık yetkilileri ve bağımsız bilim insanları ile yürürlükteki kısıtlamaların düzeyi konusunda çatışma yaşıyor. Johnson, bu hafta getirilen önlemlerin - mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğu ve yolcular üzerinde kontrollerin sıkıştırılmasının -salgını frenlemek için yeterli olacağı konusunda ısrar ediyor.

Önceki gün 50 bine yakın vaka tespit edilen İngiltere’de ölü sayısı da 170 bine dayandı. 27 üyeli Avrupa Birliği’nde düşük aşılama oranları nedeniyle Kovid aşılarının zorunlu hale getirilmesi tartışılırken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kıtada 150 milyon aşısız olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak İngiliz bilim adamları, “enfeksiyona karşı koruma tedbirlerinin azaltılmasının çok büyük bir enfeksiyon dalgasıyla sonuçlanabileceğini söylediler.

Uzmanlar bu nedenle aşı programının hızlandırılması gereğini yinelediler. Şimdilik bilim insanları, Omicron’un bulaşıcılığını, öldürücülüğünü ve aşıyla elde edilen bağışıklıktan kaçma yeteneğini daha iyi anlamaya çalışıyor. Omicron’a yakalananların hastalığı hafif geçirdiği konusunda İngiliz profesör Paul Hunter, “Kesin bir yargıya varmak için çok erken” dedi.

Prof. Hunter, nüfustaki bağışıklık seviyeleri koruma sağlamada yetersiz kalırsa, Omicron hızla yayılabilir ve hastaneye yatışlarda ciddi artışlar görebiliriz” dedi.

ZOR ATLATANLARIN ÖLÜM RİSKİ SONRAKİ YIL 2’YE KATLANIYOR

ABD’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, şiddetli Kovid-19 hastalığından sağ kurtulan hastaların, enfekte olmayan veya daha hafif virüs semptomları yaşayanlara göre bir sonraki yıl içinde ölme ihtimali iki kat daha fazla.

Frontiers in Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, ciddi enfeksiyonların uzun vadede sağlığa önemli ölçüde zarar verebileceğini göstererek aşılamanın önemini vurguluyor. Bununla birlikte, bilim insanları artan ölüm riskinin 65 yaşın altındaki hastalarda daha fazla olduğunu söyledi.

ALMANYA’DA AŞISIZ İNSANLARA DÜKKAN VE BAR YASAĞI

Almanya, Kovid’e karşı aşılanmamış kişiler için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. Şansölye Angela Merkel, aşısız kişilerin, yakın zamanda Kovid’den iyleşmedikleri sürece, zorunlu olmayan dükkanlar ve etkinlikler de dahil olmak üzere birçok halka açık yerden yasaklanacağını söyledi.

Merkel, “Ülke çapında kültür ve eğlence sadece aşılanmış veya iyileşmiş olanlara açık olacak. Durumun çok ciddi olduğunu anladık ve alınanlara ek önlemler almak istiyoruz” diye konuştu. Merkel ayrıca, mecliste tartışıldıktan sonra Şubat 2022’den itibaren ülke çapında bir aşılama zorunluluğunun getirilebileceğini söyledi.

ASTRAZENECA’DA KAN PIHTISININ TETİKLEYİCİSİ BULUNDU

Bilim insanları, çok nadir görülen AstraZeneca Covid aşısı ve kan pıhtılaşması vakaları arasındaki bağı çözdüklerine inanıyor. Araştırmacılar, AstraZeneca aşısında bağışıklık oluşturmak için kullanılan adenovirüsün, kan pıhtısı ile ilişkisi olduğunu düşünüyordu.

Bilim insanları, vücudun, yapıştığı adenovirüs ile bir olduğunu sanarak, trombosit faktör 4 antikoruna saldırmaya başladığını değerlendiriyor. Bu reaksiyon sonrası antikorların kana salındığı ve faktör 4 ile birleşince tehlikeli kan pıhtıları oluşturdukları düşünülüyor.