Prof. Doktor Celal Şengör'ün taciz ettiği öğrenci ortaya çıktı!

Geçtiğimiz aya ait bir Zoom toplantısında İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, bir kız öğrencisine kızdığı için eteğini kaldırıp kalçasına tokat attığını söylemişti. Herkes bu öğrencinin kim olduğunu merak ederken, o kadının kim olduğu ortaya çıktı. Söz konusu kişinin ‘tarihi değiştiren Türk kızı’ Saniye Atayman olduğu belirtildi. Bu arada İTÜ Sosyal Araştırmalar Kulübü, Celal Şengör'ün itiraf ettiği taciz olayının takipçisi olmaya ve eyleme geçmeye çağrı yaptı.

Geçtiğimiz aya ait bir Zoom toplantısında İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, bir kız öğrencisine kızdığı için eteğini kaldırıp kalçasına tokat attığını anlattı ve kısa sürede büyük tepki topladı. Söz konusu kişinin ‘tarihi değiştiren Türk kızı’ Saniye Atayman olduğu ortaya çıktı.

Saniye Atayman, 2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü doktora öğrencisiyken Güney Afrika’daki tez çalışmaları sırasında kıtanın en eski dinozor devri öncesi fosilini bulmuş ve yeryüzü haritasının ve tarihinin yeniden yazılmasını sağlamıştı.

İTÜ’ye Prof. Dr. Celal Şengör’ün devreye girmesiyle kabul edildiği ortaya çıkan Saniye Atayman, hocası Şengör ile birlikte “yok oluş” teorisini de dünyaya kazandırmıştı. O dönem Şengör, Güney Amerika’ya gönderdiği Aytaman’la ilgili olarak, “Permiyen yok oluş üzerine tez çalışmasında Saniye sık sık bana karşı çıkarak fikirlerimin değişmesine neden oldu. O olmasaydı yok oluş teorisi olmazdı. Yine aynı şekilde Saniye olmasaydı Brezilya’daki bu fosilin hangi döneme ait olduğu da ortaya çıkmazdı” ifadelerini kullanmıştı.

Medyatava Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Semercioğlu da Celal Şengör Densizliği  adlı yazısıyla sert tepki göstermişti

Cengiz Semercioğlu, "Biz erkek evladımızı; “Aman sınıfınızdaki kız arkadaşlarınıza düzgün davranın, orasını burasını çekiştirmeyin, rahatsız etmeyin” diye yetiştirirken…
Kız evladımıza; “Aman erkek arkadaşlarınızın densizliğine, nobranlığına sessiz kalmayın, kızın itiraz edin” derken… Koskoca profesör kalkmış bir kız öğrencisine yaptığı çirkinliği ballandıra ballandıra anlatıyor" ifadelerini kullanmıştı.

SANİYE ATAYMAN KİMDİR?

Saniye Güven Neumann 1977 yılında dünyaya geldi. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. Ve yine 2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Katı Yer Sistem Bilimleri Anabilim Dalı'na yüksek lisans öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etti.

NE OLMUŞTU?

Kızdığı için öğrencisinin eteğini kaldırdığını ve kalçasına tokat attığını ifade eden Şengör, eyleminin ardından kız öğrencisinin şaşırdığını söyledi. Şengör, "Bu dehşete düştü. Baktım böyle bakıyor" ifadelerini kullandı.

Şengör daha sonra ise kıza "Bana bak. Baban bunu yaptı mı?" sorusunu yöneltti.

Öğrencisinden "Babam bile bana böyle bir şey yapmadı" cevabını aldığını aktaran Şengör daha sonra, "Hah eksik kalmış. Şimdi tamamlandı" dediğini belirtti. 

İTÜ sosyal araştırma Kulübü harekete geçti

Bu arada İTÜ Sosyal Araştırmalar Kulübü, Celal Şengör'ün itiraf ettiği taciz olayının takipçisi olmaya ve eyleme geçmeye çağrı yaptı.

16 Eylül'de sosyal medyada gündem olan Celal Şengör'ün taciz itirafında bulunduğu videoya İTÜ öğrencileri başta olmak üzere gelen tepkiler büyüyor. 1993'ten beri üniversitede aktif olan Sosyal Araştırmalar Kulübü öğrencileri "Akademide tacizin, mobbingin ve şiddetin her türlüsüne karşıyız" diyerek İTÜ öğrencilerine, akademisyenlerine ve diğer tüm emekçilerine eyleme geçmek için 20 Eylül pazartesi günü saat 14.00'te rektörlük önünde buluşma çağrısında bulundu. 

 Çağrının tamamı şu şekilde: "İTÜ akademisyeni Celal Şengör’ün bir kadın öğrencisini nasıl taciz ettiğini anlattığı video, düzenin karanlığının akademiye nasıl sirayet ettiğini gözler önüne sermiştir. Bu olayın takipçisi olacağımızı duyuruyor; akademide tacizin, mobbingin ve şiddettin her türlüsüne karşı olduğumuzu göstermek için İTÜ öğrencilerini, akademisyenlerini ve emekçilerini 20 Eylül Pazartesi saat 14.00'te Rektörlük önüne çağırıyoruz."