Prof. Dr. Ayşe Buğra en etkili bilim insanları listesinde yerini aldı

Erdoğan’ın, Boğaziçi eylemleri üzerinden "provokatör kadın" diyerek hedef aldığı, Silivri'de tutuklu bulunan Osman Kavala'nın eşi Prof. Dr. Ayşe Buǧra, dünyanın en etkili bilim insanları listesine girdi.

Hollanda merkezli yayıncılık şirketi olan Elsevier’in verileri kullanılarak, 2020 senesi için “Yıllık Etki” ve 1996-2020 yılları arasını kapsayan dönem içinse “Kariyer Boyu Etki” listeleri yayımlandı.

Boğaziçili bilim insanları her iki listede güçlü şekilde temsil edilirken “Yıllık Etki”de 19 ve “Kariyer Boyu Etki” kategorisindeyse 18 isim yer buldu. Her iki listede Prof. Dr. Ayşe Buğra da yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin ve akademisyenlerin kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı başlattıkları eylemlere ilişkin yaptığı açıklamada "Osman Kavala denilen, adeta Soros'un temsilcisi olan kişinin karısı da provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” diyerek Prof. Dr. Ayşe Buğra'yı hedef almıştı.

Erdoğan’ın sözleri üzerine Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz'a konuşan Buğra, “Provokasyon lafı o kadar kötü ki öğrenciye saygısızlık. Bu olacak şey değil. Çok sarsıldım ama artık hiçbir şey için olmaz diyemiyoruz. Her şey oluyor" demişti.

Türkiye kadın hareketinin öncülerinden Duygu Asena anısına verilen PEN Duygu Asena Ödülü de bu yıl Ayşe Buğra’ya verilmişti.

Prof. Dr. Ayşe Buğra kimdir?

Ayşe Buğra 9 Aralık 1951'de İstanbul'da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu UYGAR Merkezi’nin kurucu başkanlarındandır.

İktisadi Düşünce Tarihi ve İktisat Metodolojisi, Karşılaştırmalı Sosyal Politika, Gelişme İktisadı gibi konularda araştırmalar ve yayınlar yapmaktadır. Ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmalara katkısı nedeniyle 2015 Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü’ne (The World Academy of Sciences -TWAS) layık görülmüştür.

Babası romancı Tarık Buğra, annesi oyun yazarı Jale Baysal'dır. Ortaöğrenimini Robert Kolej'de tamamladıktan sonra 1970-1973 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde okudu. Yüksek öğrenimini Kanada'da Laval Üniversitesi'nde tamamladı, aynı üniversitede yüksek lisansını (1976) ve McGill Üniversitesi Ekonomi Bölümünde doktora (1983) derecesini aldı.

İstanbul Üniversitesi (1980-1981), McGill Üniversitesi Ekonomi Bölümü (1981-1983) ve Sherbrooke Üniversitesi (1983)'nde çalıştı. 1985 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmaya başladı. 1988 yılında iş adamı Osman Kavala ile evlendi.

İktisadi Düşünce Tarihi ve İktisat Metodolojisi, Karşılaştırmalı Sosyal Politika, Gelişme İktisadı gibi konularda araştırmalar yapan Buğra, 1995 yılında Devlet Ve insanlar adlı eseri ile Sosyal Bilimler alanında Sedat Simavi Ödülü'nü kazandı. 2015 yılında ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmalara katkısı nedeniyle "Celso Furtado Ödülü" olarak da bilinen The World Academy of Sciences (TWAS) Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü’ne layık görüldü.

PROF. DR AYŞE BUĞRA'NIN ESERLERİ

New Capitalism in Turkey The Relationship between Politics, Religion and Business (2014; Türkçesi: Türkiye'de Yeni Kapitalizm: Siyaset, Din ve İş Dünyası, 2015)
Sınıftan Sınıfa (Taylan Acar, Esin Ertürk, Özgür Burçak Gürsoy, Ebru Işıklı, Aysun Kiran and Sevecen Tunç ile birlikte, 2010)

Yoksulluk, Kapitalizm ve Türkiye'de Sosyal Politika, (2008)
Devlet-Piyasa Karşıtlığının Ötesinde: İhtiyaçlar ve Tüketim Üzerine Yazılar (2000)
Islam in Economic Organizations (1999)
State and Business in Modern Turkey (1994; Türkçesi: Devlet ve İşadamları, 1995)
İktisatçılar ve İnsanlar (1989)