Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Ortalama ömür uzadığı için Alzheimer olma riski arttı
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ: “Alzheimer’da erken başlangıcın temel risk faktörü genetik”
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, son zamanlarda daha fazla gündeme gelen konu; hastalığın başlangıç yaşı olduğunu dile getirerek, 1900’lerin öncesinde demans erken demans ve yaşlılık demansının tanımlandığını kaydetti.
Alzheimer hastalığının 1900’lerin başında yaşlılık öncesi demans yani presenil demans olarak tanımlandığını anlatan Prof. Dr. Tanrıdağ, ilk tanı konulan hastanın 51 yaşında oluğunu ve tanının da otopsi ile konduğunu hatırlattı.
Sıklıkla yaşlılıktan önce başlayan demanslardan birinin de Alzheimer olduğunu ve bunun genetik mutasyon hastalıklarından biri olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Tanrıdağ, Alzheimer’da erken başlangıcının temel risk faktörünün genetik olduğunu vurguladı.
Down Sendromunda erken Alzheimer hastalığı riski bulunuyor
Prof. Dr. Tanrıdağ, Down Sendromunda erken Alzheimer hastalığı riski bulunduğunu da belirterek, Down sendromunda 30-40 yaşlarında beyinlerinde Alzheimer hastalığının başlayabildiğini anlattı.
Son yıllarda erken başlangıçlı Alzheimer hastalığına; 13 yaşındaki down sendromlu hastayı örnek gösteren Prof. Dr. Tanrıdağ, erken başlangıçlı hastalarda gelişimsel bozuklukların etkili olduğunu da söyledi.
Çin’de de yakın zamanda 19 yaşında bir çocuğa Alzheimer teşhisi konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Tanrıdağ, “Alzheimer hastalığı genelde yaşlılık hastalığı olarak düşünülüyor.” dedi.
Süper yaşlılar genetik olarak da korunmalı
Prof. Dr. Tanrıdağ, ‘Alzheimer hastalığı ileri yaşlılıkta mutlaka olur mu?’ sorusuna da ‘Hayır’ yanıtını vererek, “Yaş ne kadar ilerlerse ilerlesin Alzheimer hastalığı hiç başlamayabilir. Buna da süper yaşlılık diyoruz. Süper yaşlılar genetik olarak da korunmalı.” dedi.
Alzheimer olmamada yaşam tarzının da önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tanrıdağ, “Aktif kalmak, sosyal olmak, farklı düşünmek ve pozitif olmak çok önemli.” diye konuştu.