Refah Sınır Kapısı yeniden açıldı! Yardım tırları şimdi Gazze'ye giriş yapıyor!
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı şu an açık durumda. Bu sınırda BM'ye ait araçlar ve insani yardım taşıyan tırlar Gazze'ye geçiş yapıyor.
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı şu an açık durumda. Bu sınırda BM'ye ait araçlar ve insani yardım taşıyan tırlar Gazze'ye geçiş yapıyor.
İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı, bugün açılması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak ABD'nin İsrail Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, "Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın yerel saatle 21 Ekim Cumartesi günü saat 10.00'da açılacağı bilgisini aldık.
Sınırın açılması halinde yabancı vatandaşların Gazze'den çıkış süresi konusunda elimizde bilgi yok. Ancak sınırın açılmasıyla birlikte çok sayıda kişinin geçiş yapmaya çalışabileceğini tahmin ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
ABD vatandaşlarına uyarı
Mısır'a geçiş yapmayı planlayan ABD vatandaşlarına, her iki tarafta da potansiyel olarak kaotik bir duruma karşı hazırlıklı olmaları gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, ABD hükümetinin Mısır'daki yardımına dair güncel bilgileri e-posta aracılığıyla ileteceği ifade edildi.
Açıklamada, sınırdaki koşulların sürekli değiştiği ve güvensiz olduğu vurgulanarak, ABD vatandaşlarının sınır bölgesine ilerlemeden veya sınırdan geçmeye çalışmadan önce güvenlik durumunu değerlendirmeleri gerektiği belirtildi.
Refah Kapısı açıldı
Büyükelçilik açıklamasının hemen ardından Refah Sınır Kapısı açıldı. Bu gelişmeyle Birleşmiş Milletler'e ait araçlar ve insani yardım TIR'ları Gazze'ye geçiş yapmaya başladı. Böylece uzun süredir yardımın ulaştırılmasının engellendiği bölgeye ilk yardım ulaşmış oldu.
Refah Sınır Kapısı'nın tarihçesi şu şekilde:
1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Filistin'de kalan Arap bölgeleri, komşu Arap ülkeleri tarafından kontrol altına alındı. Bu dönemde Gazze Şeridi de Mısır yönetimindeydi ve Gazze ile Mısır arasında herhangi bir sınır bulunmuyordu. Ancak 1967'de Altı Gün Savaşı sonucunda İsrail, Gazze'yi ele geçirdi ve Sina Yarımadası dahil olmak üzere Mısır topraklarını işgal etti.
1978'de Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması ve 1979'da imzalanan İsrail-Mısır Barış Antlaşması sonrasında, Gazze hariç olmak üzere bu bölgede kalan topraklar Mısır'a iade edildi. Mısır ile Gazze Şeridi arasında yer alan Philadelphia Hattı olarak adlandırılan 100 metre genişliğindeki sahil şeridi, tampon bölge olarak kullanılmak üzere bırakıldı ve Gazze-Mısır sınırı yeniden düzenlendi. İsrail, 1982'de Sina Yarımadası'ndan çekildikten sonra sınırlar işlemeye başladı. Refah Sınır Kapısı, İsrail'in çekilmesinin ardından, geri çekilme planının yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2005 tarihine kadar İsrail güçleri tarafından denetlenmekteydi.
İsrail'in geri çekilmesinin ardından, Avrupa Birliği tarafından özel olarak gönderilen denetçiler tarafından bir yılı aşan bir süre boyunca gözetlenen sınır geçişleri, Nisan 2006'dan itibaren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlık güçleri tarafından kontrol edilmeye başlandı.