Uzman doktor açıkladı

Sağlıklı bir menopoz dönemi için 7 tavsiye! Menopoz dönemini sağlıklı geçirmenin yolları

Menopoz kadınlarda kalp hastalıkları, kemik erimesi ve birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için her kadının bu özel döneme hazırlıklı olması ve yaratacağı zorlu etkileri azaltmasının önemli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Menopoz her kadın için doğal bir süreç. Ancak menopoz dönemini en sağlıklı şekilde geçirmek için yaşam alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapılmalı” dedi.

Sağlıklı bir menopoz dönemi için 7 tavsiye! Menopoz dönemini sağlıklı geçirmenin yolları

Her kadının doğal bir süreç olarak yaşadığı menopoz çok özel bir dönüm noktası. Bu özel döneme hazırlıklı olmanın pek çok sağlık sorunundan da korunmak anlamına geldiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli,Menopozun yanı sıra erken menopoz da unutulmamalı. Erken menopoz rahim kanseri gibi birçok hastalığın da habercisi aynı zamanda. Ülkemizde kadınlar ortalama 47, Avrupa’da ise 51 yaşında menopoza giriyor. Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması durumu ise erken menopoz olarak kabul ediliyor” şeklinde konuştu. 

Anne ve ablanın menopoz yaşa dikkat

Ailedeki anne ya da ablanın menopoza girdikleri yaşın belirleyici bir faktör olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Araştırmalar da erken menopozun nedeninin yüzde 60’ının genetik olduğuna işaret ediyor. Ancak beslenme, yaşam şekli, sigara alışkanlığı ya da stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkiliyor. Örneğin, günde 20’den fazla sigara içen kadınların menopoz yaşı 1-2 yıl kadar öne çekiliyor” açıklamasında bulundu.

Erken menopozun bir başka faktörü olarak coğrafyanın etkili olduğunu söyleyen Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Uzakdoğu kadınlarının daha geç yaşlarda veya biraz daha az semptomlarla menopoza girmeleri bunun bir sonucu. Bunun nedenleri ise beslenme tarzları, refah düzeyi ve stresin az olması” dedi.

Bazı operasyonlar erken menopoza neden olabiliyor

Ailesinde erken menopoz yaşayan herkesin gerekli tıbbi kontrolleri aksatmadan yaptırmasının erken teşhis için önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Genetik ve diğer faktörler dışında hastaya tıbbi gereklilikten dolayı yapılan bazı cerrahi operasyonlar, kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri de erken menopoza neden olabiliyor. Bu dönemde psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terlemeler, odaklanamama ya da agresif tavırlar en dikkat çekici belirtileri” hatırlatmasında bulundu.

Adet düzensizliği önemli belirti

Erken menopozun belirtilerinden biri olan adet düzensizlikleri başlar başlamaz gerekli önlemleri almanın önemli olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Menopoz Check-up’ı ile menopoza girmiş ve girecek olan kadınların bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmelerine destek oluyoruz. Bu check-up ile jinekolojik hastalıkların erken tanısı ve tedavisi, meme sağlığının korunması, kemik erimesi, ateş basması, sinirlilik ve uykusuzluk gibi genel sağlık sorunlarının giderilmesi de amaçlanıyor” dedi.

Menopoz tedavisi kişiye özel olmalı 

Her kadının farklı ihtiyaçları olduğu için standart bir menopoz tedavisinden bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Kişiye özel düzenlenmesi gereken tedavide kadın aktif çalışıyorsa ve gece ateş basması nedeniyle uykusunu iyi alamıyorsa bu durum iş hayatını olumsuz etkiliyor. Bir başka kadının ailesinde erken dönem kemik kırıkları sıksa menopozu bu yönden ele almak daha doğru olur” diye konuştu.

Meme dokusunun yoğun, fibrokistik olan veya ailede meme kanseri görülenlerde ise tedavinin bu bilgilere göre planlanması gerektiği uyarısında bulunan Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Tüm bu noktalar bireysel olarak iyice irdelenmeli ve hastanın menopoz sonrasında ortaya çıkabilecek sağlık sorunları için rutin kontroller yapılarak risk faktörleri belirlenmeli. Menopoz tedavisi için kullanılan doğal takviyeler ve hormon tedavilerinde ortak amaç, eksilen hormonların yerine konmasına dayanıyor” dedi. 

Sağlıklı bir menopoz dönemi için 7 tavsiye  

Op. Dr. Nuri Ceydeli, menopoz döneminin sağlıklı şekilde geçirilmesi için tavsiyelerde bulundu: 

Spor yapın.

Bol bol spor yapın. Haftada en az 3 gün spor yapmaya gayret edin. Gün içinde asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı, her fırsatta yürüyüş yapmayı tercih edin.

Kilo kontrolünüzü sağlayın.

Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf ne de kilolu olun. 

Uzak durun.

Kimyasal maddelerden uzak durun. 

Stresten kaçının.

Stresinizi artıran ortamlardan, kişilerden, olaylardan kaçının.

Tütün kullanmayın.

Sigara kullanmayın. Pasif içicilikten de uzak durun. 

Sağlıklı beslenin.

Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm, çilek gibi yüksek antioksidan besinler ve kalsiyumu yüksek gıdalar tüketin. Günde 200 ml süt için, yoğurt ve dondurma yiyin. 

D vitamininizi eksik bırakmayın.

Güzel havalarda bol bol güneşlenin ve D vitaminini eksik etmeyin. D vitamini takviyesini doktor kontrolünde kullanın.