Sosyal medyada Erdil Yaşaroğlu'nun karikatürlerini paylaşmadan önce bu haberi mutlaka okuyun

Ünlü karikatürcünün, sosyal medyada karikatürlerini paylaşan kullanıcılara telif davası açtığı iddia edildi.

Ünlü karikatürcünün, sosyal medyada karikatürlerini paylaşan kullanıcılara telif davası açtığı iddia edildi.

Mehmet Akif Yanbak adlı bir kullanıcı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla karikatür dünyasında gündem oldu. Bu paylaşımlarda, karikatürcü Erdil Yaşaroğlu’nun, sosyal medyada karikatürlerini paylaşan kullanıcılara telif davası açtığı iddia edildi.

Yaşadıklarını anlatan Yanbak, geliştirmiş olduğu bir üniversite sosyal ağında paylaşılan Erdil Yaşaroğlu karikatüründen dolayı Emniyet’e ifade vermeye gittiğini söyledi. Yanbak, şikayetçinin “Komikbüro” adlı bir hukuk bürosunun olduğunu, bu büronun ise şikayeti geri çekmek için kendisinden 7 bin TL istediğini ifade etti. Yanbak, Emniyet’e gittiği sırada aynı büro tarafından açılan çok sayıda telif davalarının olduğunu söyledi.

Yanbak açıklamasının devamında, Komikbüro’nun vekil avukatı Kadir Kurtuluş'a ait “Telifport.com” adında bir girişime ulaştığını, bu girişimin Erdil Yaşaroğlu’nun karikatürlerinin satışını yaptığını belirtti.


BENZER İDDİALAR ORTAYA ÇIKMIŞTI

Erdil Yaşaroğlu ile ilgili daha önce de benzer iddialar ortaya çıkmıştı. Yaşaroğlu iddialar üzerine şunları söylemişti:

 Yanbak’ın Twitter’dan yaptığı açıklamaların tamamı ise şöyle:

"Merhabalar. Bu floodumda bir karikatür paylaşımı yüzünden nasıl davalık olduğumu anlatmaya çalışacağım. Herhangi bir sosyal medya hesabında karikatür paylaşan arkadaşların vakit ayırıp okumasını öneririm yoksa işin ucu size de değebilir.

Haziran 2020'de İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünden bir polis memuru tarafından arandım. Telefonda, bir karikatür paylaşımı yüzünden ifade vermem gerektiğini söyledi. Böylece hayatımda ilk defa emniyete ifade vermeye gidecektim.

Hobi olarak geliştirmiş olduğum üniversite sosyal ağında bir kullanıcının paylaşmış olduğu Erdi Yaşaroğlu karikatürü sebebiyle. Polis memuru, şikayetçi tarafın Komikbüro adındaki bir hukuk bürosu olduğu bilgisini verdi ve ben de kendilerini aradım.

Telefonda açan büro yetkilisine durumu anlattım ve içeriğin kaldırılmasına dair bir uyarı almadığımı belirttim. Kendilerine Uyar/Kaldır sistemine göre içeriği hemen kaldıracağımı söyledim. Onlardan da şikâyeti geri çekmelerini rica ettim.

Komikbürodaki yetkili böyle bir şey yapmayacaklarını, 32000TL'ye kadar var bir ceza alabileceğimi ancak 7000TL verirsem şikayetlerini geri çekebileceklerini söyledi.

Ben de bunun etik olmadığını, benim iyi niyetle çözüm önerdiğimi onların ise beni tehdide varan tabiri caizse kanseri gösterip vereme razı etmeye çalıştığını anlattım. Herhangi bir ortak noktada buluşamadan konuşmayı sonlandırdık. Karikatür içeriğini kaldırdım.

Bir kazanç sağlamadığım site yüzünden 7000TL ceza veremeyeceğim için kapattım. Polise ifade vermeye gittiğimde, memur bey sağ olsun beni sakinleştirdi. Bu arada, memur beyin önünde benimle aynı mağduriyeti yaşayan kişilerin çok sayıda dosyaları vardı.

Polise verdiğim ifadede sitenin herhangi bir geliri olmadığını, hobi olarak açtığımı, 2017'den beri aktif olarak kullanılmadığını belirttim. İfade sonrası şikâyet mahkemeye taşındı. Davalarda uzlaşma süreci olduğu için mahkeme öncesi bir uzlaşmaya yönlendirildi.

Bu aşamada Komikbüro uzlaşma için 8000TL istedi. Hukuku para kazanma ve zenginleşme aracı olarak kullandıklarını belirterek bahsettikleri rakamı ödemeyi reddettim. Daha sonra biraz araştırma yaptım ve ortada bir tezgâh olduğunu fark ettim.

Davayı açan Komikbüro'nun vekil avukatı Kadir Kurtuluş'a ait http://Telifport.com adında bir girişime ulaştım. Bu girişim Erdil Yaşaroğlu, Serkan Altuniğne ve Selçuk Erdem'in karikatürlerini satışını yapıyor.

Diğer yandan kardeşi Hasan Kurtuluşla ortak girişimi olan Proofstack kurduklarını gördüm. Bu girişim, web üzerindeki telifli içerikleri bulmaya yarıyor.

Kadir Kurtuluş, Telifport ile telifini aldığı içeriği Proofstack ile internetten bulup kendi bürosuyla telif davası yağdırıyor.

Tekrar etmem gerekirse, uyar/kaldır sistemini kullanmadan direkt dava açmaları hukuku para kazanma ve zenginleşme aracı olarak kullandıklarını gösteriyor.

Bu kadar araştırmamdan sonra Erdil Yaşaroğlu’nun 'Arkadaşlar merhaba, biz karikatürcüler internette paylaşılan her karikatürümüze dava açıyoruz diye yanlış bilgiler dolaşıyor. Sosyal medyadan sevdiğiniz karikatürlerimizi paylaşabilirsiniz. Bu bizi mutlu eder.' tweetinde ne yazık ki samimi olmadığını düşünüyorum.

İlk duruşmam Şubat 2021'de. Detayları yazmaya devam edeceğim."

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları