Soyağacı sorgulama nedir? E-devlet soyağacı sorgulama kapandı mı?

E-Devlet soyağacı sorgulama sistemi açılmıyor. Dün öğle saatlerinden bu yana E-Devlet'te yaşanan yoğunluktan dolayı turkiye.gov.tr adresinde yavaşlıklar gözlemleniyordu. Bu sabah itibariyle E-Devlet soyağacı (alt-üst soy bilgi sorgulama) sistemi askıya alındı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün dün başlayan ve 1800’lü yıllara kadar soyağacı sorgusu yapılabilen uygulaması, e-Devlet sistemini kilitledi.





E-Devlet soyağacı sorgulama sistemi açılmıyor. Dün öğle saatlerinden bu yana E-Devlet'te yaşanan yoğunluktan dolayı turkiye.gov.tr adresinde yavaşlıklar gözlemleniyordu. Bu sabah itibariyle E-Devlet soyağacı (alt-üst soy bilgi sorgulama) sistemi askıya alındı.

Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre; www.turkiye.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılarak “alt-üst soy bilgisi sorgulama ekranı”ndan yapılan işleme yoğun talep nedeniyle, uygulama ilk gününde 15 dakika içinde kilitlendi.

E DEVLET SOYAĞACI SORGUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN..

1 SAATTE 33 BİN SOYAĞACI BELGESİ ÜRETİLDİ

Vatandaşlar uzun süre e-Devlet sisteminde işlem yapamadı. Sisteme ulaşabilenler ise 1 saat içerisinde yaklaşık 33 bin belge üretti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün hizmete sunduğu sisteme girenler, “Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeniyle işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görüntülenecektir” uyarısıyla karşılaştı. Ancak sistem kilitlendiği için sonuca ulaşmak mümkün olmadı. Bu nedenle www.turkiye.gov. tr adresinden başka işlemler de yapılamadı.

SOYAĞACI DAHA ÖNCE NASIL ÖĞRENEBİLİNİYORDU?

Soy kütüğünü öğrenmek isteyenler, daha önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruyordu. Dilekçeye cevap verilmesi durumunda alt-üst soy bilgisine ulaşılabiliyordu. Genel müdürlük daha önce dijital ortama aktardığı bilgileri, gelen talepler üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na verdi. Bakanlık, alt-üst soy bilgilerini e-Devlet’e aktardı.

Sistem sayesinde 10 kuşak öncesi büyüklerinizin isimlerine, medeni durumlarına, mahallelerine, doğum ve ölüm tarihlerine ulaşabilmek mümkün.

İnternette bile kuyruk var

Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği uygulama, sosyal medyada dün en çok konuşulan konulardan biri oldu. Uygulama için sosyal paylaşım sitelerinde ve serbest platform olarak bilinen sözlüklerde şu yorumlar yapıldı: 

“Bu soyağacı şeysine yamyam gibi saldırmışlar, 2 saattir banka sırası bekler gibi bekliyorum fakat dolmuyor.”

“Herkes e-Devlet’in soyağacı sorgulama sistemine yüklenmiş, site çökmüş. Herkes bir şekilde soyunun ucunun Balkanlar’a uzandığını görmek istiyor.”

“E-Devlet’ten soyağacı sayfasına bilgilerimi girdim. Kocaman harflerle ‘Soyun kurusun’ yazıyor.”

“Bir insan 200 yıl boyunca Çorumlu olabilir mi sözlük?”

“Bürokrasimiz öyle bir şey ki internette bile kuyruk bekletiyor.”

Yedi göbek sülalemin de ne kadar vizyonsuz olduğunu gördüm. Memleket dışında bir hayatı kimse kovalamamış. Burada da kuyrukta bekliyoruz.” 

Geçmişini merak edenler, e-Devlet’te soyağacına ulaşmaya çalıştı.

E-DEVLET SOYAĞACI NASIL SORGULANIR? SORGULAMA KAPANDI MI?

TC. kimlik numarası ile E-Devlete giren vatandaşlar, soyağacını öğrenmek için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranını açması gerekiyor.

Buradaki ekrandan Alt Üst Soy Listesi açılabiliyor. Bu ekrandan ayrıca belge görüntülenmesi de sağlanabiliyor. E-Devlet üzerinden yapılan soyağacı sorgulamalarında 1800'lü yıllara kadar veri elde edilebiliniyor.

Saat 08.00 civarlarından itibaren sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar "Yapılan teknik bir çalışma nedeniyle hizmet sunulamamaktadır." uyarısı ile karşılaşmaktadır.

E-Devlet soyağacı sorgulama çöktü mü? İşte son durum...


Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları