Sözleşmeliye kadro için kritik detay! 458 bin 615 sözleşmeli personel kadroya geçiyor
Yeni yılla birlikte çözülen ilk konular arasında yer alan 2023 sözleşmeli personele kadro çalışmaları son olarak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. TBMM'de Genel Kurul'a giden düzenlemenin yürürlüğe girmesi ardından 30 günlük başvuru süreci başlayacak. Kamuda çalışan 458 bin 615 personel sözleşmeliye kadro ne zaman yürürlüğe girecek, Resmi Gazetede yayımlandı mı sorularına yanıt aramaya başladı.
Sözleşmeliye kadro taslağı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinden geçti. Çalışmanın kanunlaşma sürecinde kapsam da genişledi. Belediye çalışanları başta olmak üzere birçok memurluk sözleşmeliye kadro kimleri kapsıyor, şartları neler sorularına yanıt aramaya başladı. Eş durumu, tayin, unvan değişikliği gibi haklar elde edecek çalışanlar başvuru sürecini bekliyor. Peki, sözleşmeliye kadro ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, sözleşmeli personele kadro son dakika haberleri…
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDAN GEÇTİ!
28 Kasım 2022 tarihinden önce kamuda çalışmaya başlayan 458 bin 615 sözleşmeli memur kadroya geçiyor. Çalışmanın taslağı Meclis gündemine gelmişti.
Alt komisyonları geçen kanun teklifi son olarak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da kabul edildi. TBMM Genel Kurul'a giden sözleşmeliye kadro düzenlemesinin Resmi Gazetede yayımlanması ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.
SÖZLEŞMELİYE KADRO KAPSAMI GENİŞLEDİ!
Sözleşmeli personelin kadroya geçişinde kapsam ilk olarak Bakan Bilgin tarafından aktarılmıştı. Memur-SEN ile yapılan görüşmelerin ışığında yürürlük tarihine kadar meslek gruplarında çeşitli değerlendirmeler yapıldı ve kapsam genişledi.
Sözleşmeliye kadro taslak metnine göre:
- Sözleşmeli sanatçılar yanında bunlarla aynı veya benzer görevleri yerine getiren 4B kapsamında farklı mali ve sosyal haklara sahip olarak 1 yıldan az süreli ve mevsimlik hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye getirilecek
- Açıktan vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan ve kanundaki genel şartları taşıyanlar, müracaat etmeleri halinde Sağlık Bakanlığı tarafından ebe ve hemşire kadrolarına atanacak.
- Mahalli idarelerde sözleşmeli personelin işe alınması, memur kadrolarına ilk defa alınma usulüne tabi olacak ve KPSS ile alım yapılacak
- Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında açıktan vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyım olarak görev yapanlardan gerekli koşulları taşıyanlar, Başkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek üzere imam-hatip ve müezzin-kayyım unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.
SÖZLEŞMELİYE KADRO NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Konuyla ilgili net tarih verilmezken komisyon adımlarını atlayan kanun teklifinin TBMM onayını alıp son halini alarak Resmi Gazetede yayımlanması bekleniyor.
Resmi Gazete sayısında yürürlük duyurusu yapılması ardından sözleşmeli personelin 30 günlük bir müracaat süreci olacak.
60 GÜN İÇİNDE KURUM ATAMASI GERÇEKLEŞTİRİLECEK!
Yazılı olarak 30 gün içinde başvurusunu yapanlar, bu madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurumlarınca atanacak.
Teklife göre, 28 Kasım 2022'de askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar da düzenlemeden yararlanacak. Bu kişiler için başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlayacak.
KADROYA GEÇEN SÖZLEŞMELİ MEMUR HANGİ HAKLARI ELDE EDECEK?
Kademe, derece hakkı olacak.
Unvan değişikliği sınavına katılabilecek.
Yönetici pozisyonunda görevlendirilebilecek.
Kurumlar arası yer değiştirebilecek.
Sözleşmenin yenilenmeme ihtimali olmayacak.
Eş durumundan tayin hakkı olacak.
Kullanılmayan izin sonraki yıla aktarılacak.
Ücretsiz izin, yemek ücreti hakkı olacak.
Harcırah, arazi tazminatı alabilecek.
Doğum sonrası işine dönebilecek.