Staj Sigortası Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Hem eğitim ve öğretimlerine devam eden ve okullarında gerekli olan stajları yapan üniversite öğrencilerinin çalışma hayatına başlamadan önce sigorta yapmak zorundadırlar.

Öğrenimini tamamlayan ve çalışma hayatına başlamadan önce staj yapan kişilere stajyer denir. Girdikleri işte stajını yaptığı sürece iş verenin sigorta yapma zorunluluğu vardır. Bu duruma da staj sigortası denilmektedir. Bu sigortanın amacı kişinin geçirmiş olduğu iş kazaları ve meslek hastalıklarını içermesidir. Sigorta primleri bu sebeple ödenmektedir.

Meslek ve teknik öğrenim gören ya da lisans eğitimi gören kişilerin mesleki yeterliliklerini ispatlaması için zorunlu olarak yapmaları gereken bir çalışmadır. Bu aşamada iş verenin staj öğrencisini sigortalı yapması da zorunludur. Kişinin iş kazası ya da meslek hastalığı geçirmelerine karşı alınan bir önlemdir. İş kazasının yaşanması durumunda okul tarafından %1 oranında prim ödenir. Mesleki hastalık veya iş kazası geçiren kişi durumunu SGK’ ya bildirmesi gerekmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelen kişi eğer SGK’ ya haber vermez ise eğitim gördüğü okula idari para cezası uygulanmaktadır.

ÜNİVERSİTE, LİSE STAJYERLERİ BUNLARA DİKKAT;
Stajyer öğrenci çalışmaya başladığı günden itibaren sigortalı olarak çalışır. Her stajyer sigortalı ve maaşlı bir şekilde çalıştırılmalıdır.

Stajyerlere Maaş Ödemesi Zorunlu Mu? Stajyer kişilere maaş ödenmesi yasal olarak zorunludur. Zorunlu olarak staj gören öğrencilerin okulları tarafından sigortaları yatırılmaktadır. Maaşları ise iş veren tarafından ödenmelidir. Fakat meslek lisesi veya meslek yüksek okulu okuyan kişilerin staj durumu biraz farklıdır. 20 ya da üzeri çalışanı olan iş yeri asgari ücretten en az %30, 20 kişiden az çalışanı olan iş yerinin %15 ödemesi gerekmektedir.

Staj Süresi Ne Kadardır? Genellikle Lisans öğretim için 60 gündür. Ancak Mesleki staj 30 gün için yeterli bulunmaktadır. Bu sebeple çoğunlukla 30 gün staj yapılması gerekmektedir.