Tamamen glutensiz beslenmek mümkün mü?
Toplumun %1’ini oluşturan çölyak hastası bireylerin sağlığını koruması için glutensiz beslenmesi (GB) gerekiyor. Fakat yeni bir bilimsel çalışma, tamamen glutensiz beslenen insanların dahi ciddi belirti ve potansiyel bağırsak zararı için yeterli miktarda glutene maruz kaldığını öne sürüyor.
Harvard araştırması ne diyor?
Öte yandan, ImmunogenX biyofarmasötik firmasının desteklediği ve Harvard Tıp Fakültesi’nden bir grup araştırmacının yaptığı yeni bir araştırma, glutensiz beslenmenin (GB) zannedilenden daha zor olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmanın yazarlarına göre çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler ne yaparsa yapsın semptomları tetikleyecek ve bağırsak hasarına neden olacak miktarda glutene maruz kalmaktan kurtulamıyor.
Gluten normal bir beslenmenin parçası olan gıdalarda değişen miktarlarda bulunabiliyor. Gluten içerdiği düşünülmeyen birçok gıda ise eser miktarda da olsa gluten içerebiliyor.
Çölyak hastası olmayan ortalama bir birey günde 5 ile 15 gram arası gluten alıyor. Bu miktarda gluten almanın tehlikeli olduğu çölyak hastalarına ise günde 10 mg’dan fazla gluten almamaları öneriyor. 10 miligramın 0.010 grama denk geldiği düşünüldüğünde, çölyak hastalarının gluten konusunda ne kadar hassas olduğu anlaşılıyor.
Glutenden kaçmak mümkün değil
Ancak ne yazık ki, GB uygulayanlar için dahi glutenden tamamen kaçmak mümkün değil. Bilim insanları, bu grubun isteyerek veya bilmeden ne kadar gluten aldığını belirlemek amacıyla 2 farklı klinik programın verileri üzerinde bir meta analiz gerçekleştirdi.
Çalışma sonucunda; GB uygulayan çölyak hastaların dışkı testine göre 150-400 miligram, idrar testine göre ise 300-400 mg gluteni düzenli olarak aldığı belirlendi.
Araştırmanın yazarlarına göre çölyak hastalarının %3-19 arası bir bölümü, güvenli eşik değerinin çok üzerinde glutene maruz kalıyor.