Tarihte 1 Ekim

1951 - Türkiye'de Hava Harp Okulu açıldı.

Cumhuriyetin ilanı sonrasında, Türkiye yeniden yapılandırılırken havacılık da ayrı ve mühim bir başlık olarak her zaman gündemde olmuştur. Atatürk, yapmış olduğu bir değerlendirmede; havanın yalnız nefes almak için değil, havada egemenlik kurmak için önemli olduğunu söylemiştir. 1925 yılında tayyare bölükleri Eskişehir’e intikal ederken, Hava Okulu da 1925’de Eskişehir’de yeniden teşkilandırılmıştır. 1929 yılında pilotluk eğitimi, kurs olmaktan çıkarılarak 2 yıl eğitim veren bir okula dönüştürülmüştür. Birinci sınıfta; nazari bilgiler, ikinci sınıfta ise uygulamalı uçuş eğitimi verilmekteydi. 1930’lu yıllarda bir pilotun harbe hazır hale gelmesi için lise sonrası aldığı eğitim süresi 6 yıldır. Bu süreç kıtalarda 6 ay görevle başlar, Harp okulu eğitimi, kıt’a stajı, diğer eğitimleri takiben hava okulunda verilen rasıt ve pilotaj eğitimi ile tamamlanırdı.

İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında Hava Okulu

İkinci Dünya Savaşı yıllarında hava gücüne tüm dünyada büyük önem verilmeye başlanmış ve hava gücü savaşlarda en etkili unsur haline gelmiştir. Bu süreçte, Türk askeri havacılığı da gelişmesini sürdürmüş ve müstakil bir hava kuvvetinin gerekliliği gündeme gelmiştir. Takiben, 1940’da hava subayları ilk defa generallliğe terfii ederken, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 31 Ocak 1944 tarihinde müstakil bir kuvvet olarak yapılandırılmış Tümgeneral Zeki DOĞAN ilk komutan olarak yüksek tastikten geçmiştir. Havacılıkla ilgili birimleri bünyesinde toplamıştır. Bu kapsamda muharip birlikler yeniden yapılandırılmış, hava alaylarının sancakları verilmiş ve modernize edilmeye başlanmıştır. 1945’de; 1’inci Hv.Kv. Komutanı Tümgeneral Muzaffer GÖKSENİN hazırladığı raporda; bir Hava Harp Okulu kurulmasını öneriyordu. Takiben, 1948 yılında Bnb. Burhan GÖKSEL’e Hava Harp Okulunun kurulması görevi verilmiştir.

Hava Okulunun Hava Harp Okuluna Dönüşümü

Hava Harp Okulu 1 Ekim 1951 tarihinde Hava kuvvetlerinin önem verdiği ve büyük hazırlıklar sonucu icra edilen anlamlı bir törenle açılmıştır. Hava Harp Okulu, 2 yıl süreli eğitim verecek ve diğer Harp Okullarındaki standarda göre faaliyet gösterecekti. 30 Ağustos 1953 tarihinde 56 Asteğmen, kuvvetin kendi imkânları ile yetiştirdiği ilk hava subayları olarak Hava Kuvvetleri saflarına katılmıştır. 30 Ağustos 1953 tarihinde Hava Harp Okulu sancağı Cumhurbaşkanı adına, Hv.K.K. Vekili Korgeneral Fevzi UÇANER tarafından okul komutanına teslim edilmiştir. Hava Harp Okulu Eskişehir’de, 1’inci Hava Kuvveti bünyesine sığınmış bir haldeydi. Binalar ve ortam eğitim için yetersizdi. Yeterli öğretim görevlisi bulmak sorun oluyordu. Jet uçaklarının sesi eğitim için gerekli olan sükûnet ve sessizliğe müsaade etmiyordu. Bububla birlikte Eskişehir dönemi, uçuş okulundan akademik hava harp okuluna geçiş olmuştur. 1 Eylül 1954’de okulun yeni kadro ve teşkilatı kabul edilmiş ve 17 Eylül günü Hava Harp Okulu İzmir’e taşınmaya başlamıştır. Bu tarih 17 Eylül 1922’de İzmir’de toplanma emrinin yıldönümü olması sebebiyle ayrıca anlamlıdır.