Tarihte 14 Ekim

14 EKİM DÜNYA STANDARTLARI GÜNÜ

14 Ekim Dünya Standartlar Günü tüm dünyada standardizasyonun önemine dikkat çekmek için kutlanan önemli bir gündür. Bugünün hem Türkiye hem de Türk Standardları Enstitüsü (TSE) açısından farklı bir önemi bulunmaktadır. Tüm dünyada her yıl 14 Ekim’de kutlanan “Dünya Standartlar Günü” 1968 yılında dönemin TSE Başkanı Sayın Faruk Sünter’in teklifi ile gündeme gelmiştir. 1968-1970 döneminde Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı(ISO) Başkanlığı da yapmış olan Sünter, standardizasyon anlayışının daha geniş kitlelere yayılması için her yıl 14 Ekim’in Dünya Standardlar Günü olarak kutlanmasını teklif etmiştir. Bu teklif, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından da desteklenmiş ve 1969 yılında yapılan ISO Genel Kurulu’nda, üye tüm ülkelerin de onayı ile kabul edilmiştir.

rnUluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) bu yılki ortak bildirisi “Standartlar Dünyanın Ortak Dili” başlığı ile yayınlanmıştır. Bildiriyle, standartların hayatımızın her alanında işimizi kolaylaştırdığı vurgulanmış, standartların olmaması halinde yaşamımızda nasıl zorluklar olabileceği konuları gündeme getirilmiştir.rnrnGünümüzde yaşamın her alanında kullanılan standartlar, insan mutluluğunu temel alan, toplumsal refahın yükseltilmesini hedefleyen çabaların ve arayışların bir sonucudur.

Bugün dünyanın; ticarette, ulaşımda, hizmette yani bütün yaşam alanlarında konuştuğu ortak dil olan, insanları ve ülkeleri birbirine bağlayan standartlar, üretim sürecinin ayrılmaz parçası; uluslararası alanda etkin konuma ulaşmanın, verimliliği artırmanın, ürün kalitesini yükseltmenin temel öğesi durumuna gelmiştir.rnrnKaynakların akılcı ve verimli kullanılması, savurganlığın önlenmesi, kaliteli üretimin özendirilmesi, arz ve talep dengesinin kurulması, teknolojik yeniliklerin üretime kazandırılması, ürünlerin tüketici beklentilerini karşılaması amaçlarına hizmet eden standartlar, dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmak isteyen tüm ülkeler için en önemli gerekliliktir.