Tarihte 21 Kasım

21 Kasım Dünya Televizyon Günü

rnrnTelevizyon sözcüğü, Yunanca uzak anlamındaki tele ve Latince görmek anlamındaki visio sözcüklerinden, 20. yüzyıl başlarında türetilmiştir. Sonradan Türk Dil Kurumu tarafından televizyon sözcüğüne karşılık olarak göreç, izleç, izlengeç, uzakgör ve bakaç kelimeleri önerilmiştir ama bu kelimeler benimsenmemiştir. Türk Dili dergisinde Kırgız Türkçesinde televizyon anlamında kullanılan сыналгы /sınalgı/ sözcüğünün kullanılması da gündeme getirilmişti.Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından Birleşik Krallık'ın Hastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Başlangıçta noktalar halinde ve titrek olan görüntülerin kalitesi Baird tarafından geliştirilmiştir. Baird'in televizyon sisteminde mekanik olarak döndürülen diskler kullanmasına karşın aynı dönemde Marconi - Emi sistemi gibi elektronik olarak işleyen rakip sistemler de üretildi.

1930'ların başında televizyon elektronik eşya olarak satılmaya ve geniş kitlelere hitap etmeye başladı. Örneğin 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları Almanya'da evlerdeki televizyonlardan izlendi.

rnBirleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Mart 1999'da aldığı karar neticesinde, her yılın 21 Kasım günü "Dünya Televizyon Günü" olarak kutlanıyor.

rnİlk Dünya Televizyon Günü, 90'lı yılların ortasında Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Dünya Televizyon Forumu etkinliğinde ortaya çıktı. Medya endüstrisinin önemli isimlerini bir araya getiren forumda, televizyonun gittikçe artan etkisi görüşüldü.rn

Aralık 1996'da, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 21 Kasım'ı Dünya Televizyon Günü olarak belirledi.

rnBirleşmiş Milletler'de göre bu karar televizyonun karar verme mekanizmaları üzerindeki artan etkisine dikkat çekmek için verildi. BM'ye göre televizyon barışı ve güvenliğini tehdit eden olaylara dikkat çekme potansiyeline sahip..

rnDünya Televizyon Günü, elektronik cihazın kendisinden çok, dünyadaki sorunlara karşı açık ve şeffaf olma felsefesini temsil ediyor.

rnTelevizyonun uzun bir süreden beri, modern dünyadaki iletişimi ve küreselleşmeyi temsil ettiği kabul edilse de, arada farklı düşünenler de var.

rnDünya Televizyon Günü (İzle)

rnrn