Tarihte 23 Ekim

1911 - Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan yüzbaşı Carlo Piazza, Bingazi'deki Osmanlı siperleri üstünde tarihin ilk askeri keşif uçuşunu gerçekleştirdi. Piazza daha sonra ilk askeri amaçlı hava fotoğrafını da çekti.rnİtalyan Ordusu'ndan Carlo Piazza 23 Ekim 1911'de tarihin ilk askeri keşif uçuşunu gerçekleştirdi. Piazza sabah 6.19'da havadan gözlem yapmak amacıylaTrablusgarp'tan havalandı ve Libya'daki Türk askerlerini havadan gözlemledi. Piazza daha sonra ilk askeri amaçlı hava fotoğrafını da çekti ve yine sabah 7.20'de raporuyla birlikte geri döndü.

Bu uçuşun gerçekleştirildiği Bleriot X12 uçağının 25 beygirlik 3 silindirli bir motoru vardı. Fazladan hiçbir alete sahip olmayan bu uçağın kanatları, dünyanın ilk uçağını ürettiği kabul edilen Wright kardeşlerin uçaklarındakine benzer bir yapıdaydı.

Bu olay, 29 Eylül 1911'den 18 Ekim 1912'ye devam eden Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasındak savaş sırasında yaşandı. İtalyanlar bu savaşta ilk askeri keşif uçuşun yanında ilk havadan bombalama olayını da gerçekleştirdi.