Tarihte 24 Ekim

1857 - İlk futbol kulübü Sheffield FC kuruldu.

rnSheffield Football Club, dünyanın en eski futbol kulübüdür. Kuzey İngiltere'de bulunan Sheffield şehri'nin takımı olan kulüp 1857 yılında kurulmuştur.

rnNatheniel Creswick ve William Prest adlı iki eski Harrow okulu mensubu 24 Ekim 1857'de Sheffield FC'yi kurdular.

Herhangi bir okul ya da üniversiteye bağlı olmaksızın kurulan ilk futbol kulübü olan Sheffield FC uzun bir süre maçlarını günümüzde Sheffield United'ın sahası olan Bramall Lane'de yapmıştır.

rnKulübün kurucuları Creswick ve Prest henüz İngiliz Futbol Birliğinin oluşturulmadığı bir dönemde, Sheffield kuralları adı verilen futbol oyununun genel kurallarını da çizme fırsatı buldular. O döneme kadar genellikle her okul ya da üniversite kendilerine özgü kurallarla futbolu oynuyorlardı. Nitekim Futbol Birliğinin kuruluşundan sonraki dönemde de Sheffield FC kendi kurallarıyla futbol oynamaya 1878 yılına kadar devam edecekti.

Sheffield kuralları, Sheffield FC tarafından uygulanması üzere, Nathaniel Creswick ve William Prest tarafından oluşturuldu. 1867 yılında Sheffield Futbol Birliğinin kurulmasıyla birlikte bu kurallar, birlik tarafından kabul edildi. Birliğin bu kuralları İngiltere'nin kuzey ve orta bölümlerinde yaymasının ardından 1860'lar ve 1870'lerde bu kurallar ülkedeki en popüler futbol kuralları oldu.rn

Sheffield kurallarının oluşturulmasından altı yıl sonra Ebenezer Cobb Morley tarafından Sheffield kuralları baz alınarak futbol kuralları yazıldı ve 15 Ocak 1863'te kurulan Futbol Federasyonunun resmî kuralları olarak kabul edildi.

Sheffield kuralları, günümüz futbolunun kurallarının belirlenmesinde öncü niteliğinde olmuştur. Yapılan fauller için serbest vuruş kullanılması, köşe vuruşu ve taç atışı; ilk olarak Sheffield kurallarında tanımlanmıştı.

Sheffield FC'nin, komşu Hallam FC ile 1861 yılından beri oynadığı futbol maçları dünyanın en eski yerel derbisi olarak kabul edilmektedir. İki kulüpte günümüzde İngiltere Kuzey Bölgesi Doğu Liginde bulunmaktadırlar.