Tarihte 25 Ekim

25 EKİM 1147 - Dorileon Muharebesi. Selçuklu ordusu, III. Conrad komutasındaki II. Haçlı ordusunu Eskişehir yakınlarında bozguna uğrattı.

Dorileon Muharebesi (1147), 25 Ekim 1147 tarihinde İkinci Haçlı seferi'nin başlangıcında gerçekleşti. Eskişehir yakınında yapılan bu savaşta Selçuklu Sultanı I. Mesud komutasındaki Anadolu Selçuklu ordusu İkinci Haçlı Seferi'inde iki koldan Anadolu'da ilerlemekte olan ordularından bir kolu olan Alman Kralı III. Konrad komutasındaki çoğunluğu Almanlardan oluşan bir orduyu hemen tamamiyle imha etmiştir.

Yaklaşık 20.000 mevcutlu Alman Haçlı ordusunda yaklaşık 18.000 mevcudunu ölü olarak veya ölmekte iken geride bırakıldi. Muhabere meydanından kaçabilen 2.000 kişi İznik (Nikea)'ya geri döndü. Bunlardan çoğu Haçlı seferine devam etmeyerek Almanya'ya geri gitti.

III. Konrad ve emrinde kalanlar arkadan gelen Fransa Kralı VII. Louis komutasındaki orduya katıldılar. III. Konrad Efes'de cok ciddi bir hastalığa yakalandı; Konstantinopolis'e getirildi ve sonra denizden Akke yoluyla Filistin'e ve oradan da Kudüs'e gidebildi.

VII. Louis 'nin komutasındaki Haçlı ordusu da Selçuklu akın ve baskınlarına maruz kalarak çok büyük kayıplar verdikten sonra Antakya uzerinden Kudüs'e erişebildi. Fakat orada dikkat çekecek bir başarı elde edemedi.