Tarihte 6 Ekim

1976 - Çin lideri Mao'nun ölümünün ardından başa geçen Hua Guofeng, Kültür Devrimi'nin sona erdiğini açıkladı ve "Dörtlü Çete" tutuklandı.

1949'da sona eren Çin İç Savaşı'ndan önceki yaşamıyla ilgili hiçbir bilgi yoktur; Japonlara karşı savaşan gerilla örgütüne katıldığı ve 1940'te Komünist Parti'ye girdiği bilinmektedir. İç savaş sırasında, Mao Zedong'un doğum yeri olan Hunan bölgesinde yerel bir parti örgütünün sekreteriydi. 1949'dan sonra, Hunan'da toprak reformunu uyguladı, eğitim ve ekonomiyle uğraştı. 1955'te Hunan'daki Xiangtan kentinde parti örgütünün başına getirildi. 1958'de yönetim bölgesinin başkan yardımcısı oldu. Büyük Atılım döneminde (1958-59) Mao'yu bütün gücüyle destekledi. 1960'lardaki Kültür Devrimi sırasında Hunan'da başkaldıran gruplara karşı mücadelesinde Mao'nun onayını aldı. 1966'da, Kızıl Muhafızlar tarafından "kızıl kapitalist" olarak suçlandı, ancak durumunu korudu. 1968'de yönetim bölgesinde devrim komitesinin kurulmasını, 1970'te de yönetim bölgesi parti komitesinin yeniden oluşturulmasını sağladı. 1972'nin sonlarında Hunan yönetim bölgesinde birinci adam konumuna yükseldi. Ağustos 1973'te Politbüro üyeliğine seçilerek Pekin'e gitti. Ocak 1975'te de başbakan yardımcılığı ve kamu güvenliği bakanlığına getirildi.

Ocak 1976'da Başbakan Zhou Enlai'ın ölümünden sonra çatışan hizipleri birleştirebilecek tek kişi olarak başbakanlığa vekalet etti. Mao'nun karısı Jiang Qing ve üç arkadaşının (sonradan Dörtlü Çete olarak adlandırılan grup) nisanda başlattığı kampanyanın sonucunda Mao'nun desteğiyle başbakan yardımcısı Deng Xiaoping'in tasfiye edilmesi üzerine asaleten başbakanlığa ve merkez komitesi birinci başkan yardımcılığı görevlerine getirildi (Nisan 1976). Eylül 1976'da Mao'nun ölümünden sonra ÇKP'nin başkanı oldu.

İdeolojik bakımdan esnekliğiyle tanınan Hua'nın gerek Maocu radikal grupla, gerek Deng'le ve Komünist Partisi içindeki öteki pragmatistlerle sıkı bağları yoktu. Beklenmedik biçimde yükselmesi Dörtlü Çete ile Deng'in önderlik ettikleri gruplar arasında bir uzlaşmanın sonucu olarak görülmesine karşın Hua, Mao'nun ölümünden birkaç gün sonra Dörtlü Çete'yi tutuklattı. Kısa süre sonra da Deng yeniden güç kazandı. 1977'de Hua, Deng'in saygınlığının geri verilerek yeniden başbakan yardımcılığına getirilmesini onayladı.

1977’de Merkezi Askeri Komitenin başına getirilince radikal unsurlara karşı savaş açtı ve Kültür Devriminin sona erdiğini açıkladı. 1978’de anayasa ile devrimci komiteler kaldırıldı. Kültür devriminin mağduru öğretmen ve aydınlara itibarları geri verildi. Modernleşme (sanayi, bilim, teknoloji, tarım ve orduda) kampanyası başlattı