Tüm araç sahipleri dikkat, Tazminat alabilirsiniz!

Araç sahipleri, araçları ile kaza yaptıktan sonra tabi ki aracın piyasa değeri de bu durumdan etkileniyor. Kazaya paralel olarak aracın değeri düşüyor. Böyle bir durumda oluşabilecek kaybın karşılanması ise ‘değer kaybı tazminatı’ ile mümkün olabiliyor. Peki kimler, nasıl tazminat alabilir? İşte, detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye’de geçen yıl 998 bin 390 hasarlı trafik kazası meydana geldi. Kaza sonrasında trafik sigortası ve kasko varsa zararlar tanzim ediliyor. Ancak onarım yapılsa hatta orijinal parça takılsa dahi araç kazalı olarak kayıtlara geçtiğinden (TRAMER’i olduğundan), yapılan işlemin türüne göre aracın ikinci el piyasa değerinde, emsallerine göre önemli kayıplar oluşuyor. Kazadan sonra araçta oluşan bu kayba ‘araç değer kaybı’ deniyor.

BU HAKKINIZI UNUTMAYIN 

Bu zararın önüne geçmek veya zararı talep edilen tazminatla en aza indirmek mümkün. Çoğu araç sahibi bundan haberdar değil, ‘bürokratik işlem’ diye de peşine düşmeyen de bir hayli fazla. Kaza tutanağı sonrasında ‘aracım tamir edilsin yeter’ deniliyor. Araç fiyatları bu kadar artmışken düzenlemelerin sağladığı bu imkandan yararlanarak kaybınızı en aza indirebilirsiniz. Bu kayıp hatalı sürücünün trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Merak edilen detayları 10 soru başlığı altında hazırladık.

FORMÜLE BAĞLANDI 

Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Belirleniyor?

Geçen yıl yapılan düzenleme ile değer kaybı tazminatına standart getirildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), değer kaybı tazminatının hangi formüle göre hesaplanacağını, araçların piyasa değerine, kullanılmışlık düzeyine, kilometresine göre tazminat hesaplamasında hangi katsayıların kullanılacağını, hasar onarımında değişen parçanın değerinin nasıl hesaplanacağını tek tek belirledi. Bu liste ve formüller 4 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlandı. 

Hangi Sürücüler Tazminat Alabilir? 

Yasaya göre; tazminattan yararlanabilmeniz için kazada kusursuz taraf olmalısınız. Kazaya neden olan kusurlu sürücünün sigortası, kusursuz sürücünün değer kaybını karşılıyor.

Değer Kaybı Tazminatını Kim Belirliyor? 

Tazminat, sigorta eksperi tarafından ayrıca düzenlenen değer kaybı raporu ile hesaplanıyor.

ORTALAMA BEDELE GÖRE 

Hesabı Neler Etkiliyor?

Tazminat; aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, kilometresi ve ticari amaçla kullanılıp kullanılmadığına göre hesaplanıyor. Aracın piyasa değeri ise kaza tarihinde Türkiye Sigorta Birliği kasko araç değer listesindeki ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Piyasa Değer listesindeki araç gruplarına göre belirlenmiş bedellerin ortalaması alınarak tespit edilecek. Hasar gören aracın bedeli bu listelerde yer alıyorsa tazminat hesaplaması da bu bedel üzerinden yapılacak. Araç, listelerde yer almıyorsa o zaman piyasa değeri üzerinden tazminat hesaplanacak.

Hangi Araçlar Değer Kaybı Tazminatı İçin Başvurabilir? 

Son düzenlemeye göre; ticari olsun olmasın; otomobilinden traktörüne, motosikletinden tankerine, iş makinesinden minibüsüne, taksisinden otobüsüne, kamyonundan kamyonetine kadar tüm araç grupları tazminat için başvurabiliyor. Kiralık araçlar için de değer kaybı tazminatına başvurmak mümkün. Ancak trafikten çekilen, hurdaya çıkmış araçlar için sigortadan değer kaybı tazminatı talep edilemiyor.

BAŞVURU SIGORTAYA

Araçtaki Hangi Hasarlar İçin Ödeme Yapılıyor?

Daha önce mini onarım ile basit kaporta, cam, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı ödenmiyordu. Şu anda araçlardaki tüm hasarlar için değer kaybı tazminatı ödenebiliyor.

Tazminat Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Kaza tespit tutanağı ve değer kaybı talep edilen araca ilişkin hasar ekspertiz raporu, hasar fotoğrafları, aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi ile sigorta şirketine bizzat ve yazılı olarak müracaat edilmesi gerekiyor. Bu işi meslek edinip çıkar sağlayan aracı kurumlar var. Bunlarla muhatap olmanıza gerek yok.

Tazminat Kaç Kez Ödenir? 

Her kaza sonrası değer kaybı tazminatı için başvurma hakkınız var.

Ne Kadar Süre İçinde Başvuru Yapılmalı? 

Değer kaybı tazminatının kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmesi gerekiyor.

Zarar Karşılanmazsa Ne Yapılabilir? 

Sigorta zararı karşılamazsa veya daha düşük bir bedel önerirse Sigorta Tahkim Komisyonu’na (sigortatahkim.org) başvuru yapabilirsiniz. Başvuru gerçekleştirmek için öncelikle ilgili sigorta şirketine başvuru yapılması ve 30 gün içinde ilgili sorunun çözülememiş olması gerekiyor.

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları