Tuncay Özilhan: Türkiye ve Rusya birbirini tamamlıyor
DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2-3 yıl içinde eski seviyesine geleceğini belirterek, "Çünkü iki ülke birbirini tamamlayan ve birbirine ihtiyacı olan ülkeler." dedi.
DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2-3 yıl içinde eski seviyesine geleceğini belirterek, "Çünkü iki ülke birbirini tamamlayan ve birbirine ihtiyacı olan ülkeler." dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ve Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında iki ülke arasında ekonomik alanlarda alınan kararları AA'ya değerlendirdi.
Atılan imzaların çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Özilhan, iki ülke arasında yaşanan olumsuzluğun iki ülkeye de büyük zararlar verdiğini söyledi.
Özilhan, iki ülke liderlerinin olumlu yaklaşımları ve karşılıklı ziyaretlerle gerginliğin yumuşadığını ve ilişkilerin normalleştiğini kaydederek, yasakların kaldırılmasının önemine değindi.
"İsteğimiz 100 milyar dolarlık hedefe ulaşılması"
Özilhan, Erdoğan'ın, "Geçmişte açıkladığımız 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira bizler iki ülke olarak 38 milyar dolar hedefini gerçekleştirmiştik. Fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar düştük. Şimdi bunu tekrar telafi ederek inanıyorum ki bu kaybımızı önleyeceğiz.” şeklindeki cümlesinin hatırlatılması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye-Rusya ilişkilerinin içinde en önemli kısmı enerji. Enerjideki düşüş yeni anlaşmalarla yakın zamanda eski seviyesine çıkar. Müteahhitlerin önünün açılması çok önemli. Maalesef Türk müteahhitler oradan çıkartıldı ve Çinli, yerel müteahhitler devreye girdi. Türk müteahhitlerin yeniden devreye girmesi için çok çalışılmalı. Petrol fiyatlarının iyileşmeye başlaması ve Rus ekonomisinin toparlanmasıyla Türk müteahhitlerin işleri tekrar başlayacaktır."
Özilhan, "2-3 yıl içinde ticaret hacminde 2015 yılı seviyelerine ulaşılır. Ondan sonra iki liderin yoğun çalışmalarıyla hedeflere yürürüz. Tabii ki isteğimiz 100 milyar dolarlık hedefe ulaşılması. Çünkü iki ülke birbirini tamamlayan ve birbirine ihtiyacı olan ülkeler." dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: 3. ülkelerde yapılacak iş birliklerinin de önünü açacak
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak da Rusya ile olan siyasi ilişkileri yanı sıra ekonomik ilişkilerin de normalleşmesinin Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu anlattı.
Olpak, şunları kaydetti:
"Bilhassa turizme yönelik yapılan çağrıların, yeniden "yıllık 4 milyon turist" hedefine yönelecek turizm sektörünü canlandıracağını düşünüyoruz. 1 milyar dolar sermayeyle kurulan Türkiye-Rusya Ortak Fonu, yalnızca Türkiye ve Rusya’daki yatırımların değil, aynı zamanda 3. ülkelerde yapılacak iş birliklerinin de önünü açacaktır. Yerel paralarla ticaret yapılmasına ilişkin karar ise hem dövize olan talebin azaltılmasında hem de ülkeler arasında gerçekleştirilecek iş birliklerinin artışında oldukça faydalı olacaktır. Özetle Türkiye ile Rusya arasında gelişen bu olumlu sürecin, başta turizm, enerji, inşaat sektörleri olmak üzere, bütün sektörlere olumlu yansımasını bekliyoruz."
ASKON Başkanı Koca: Güzel sonuçlar olabilir
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca ise Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin elzem olduğuna dikkati çekerek, sürecin iyileşmesinin hem Suriye'de barış ve çözüm şansını artıracağını, hem de bir anlamda büyük bloklar açısından bir alternatif üretmek anlamına gelecek gelişmelere konu olacağını söyledi.
İki ülkenin ilişkilerinin birbirine karşılıklı bağımlılık esasına göre kurulduğunu vurgulan Koca, şöyle konuştu:
"Bu görüşmelerle açılan yeni yollar, tüm sektörler açısından da son derece önemli faydalar sağlayacak bir ekonomik gelişime kaynaklık edecektir. Özellikle tarım ürünlerinde, turizmde, tekstilde yaşanacak iyileşmeler yanında giderek teknoloji konusunda da verimli sonuçların alınacağı zeminlerin gelişimine imkanlar oluşacaktır. Bu tempo, krize sokulmadan devam ettirilebilirse, ilişkilerimiz gelecek günler açısından çok daha güzel sonuçlar devşirilecek fırsatlara konu olabilir."