Türk müziğinin 'amiral gemisi' 190. yaşını kutlayacak
Türk müziğinin 'amiral gemisi' 190. yaşını kutlayacak
Dünyanın sayılı sanat kurumları arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, düzenleyeceği özel konserle müzikseverlerle buluşacak.
Dünyanın sayılı sanat kurumları arasında yer alan, Türk müziğinin "amiral gemisi" Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 190. yaşını özel bir konserle kutlayacak.
Avrupa'da senfoni orkestralarının kurumsallaşmadığı 1826'da temelleri atılan ve Osmanlı döneminden itibaren "Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü" konumunda bulunan CSO, kuruluşunun 190. yıl dönümü onuruna özel konser düzenleyecek.
Dünyaca ünlü şef Rengim Gökmen'in yönetimi ve piyanist Gülsin Onay'ın solistliğinde, Muammer Sun'un "Oyun Havaları", Charles Camille Saint-Saens'in "Piyano Konçertosu" ile Ludwig van Beethoven'in "6. Senfoni" eserlerinin dinleyiciyle buluşturulacağı etkinlik, 17 ve 18 Kasım'da CSO Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek.
CSO, yıl içinde müzikolog Ersin Antep'in kaleminden, orkestranın Osmanlı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivlerindeki kuruluş evrakı ile tüm fotoğraflarının yer aldığı, 190 yıllık tarihini anlatan yaklaşık 700 sayfalık prestij kitabı da Türkçe ve İngilizce yayımlayacak.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürü Altan Kalmukoğlu, AA muhabirine, Osmanlı döneminde "Mızıka-i Hümayun" adıyla kurulan CSO'nun, bugün dünyanın en iyi senfoni orkestraları arasında yer aldığını söyledi.
Osmanlı'nın sanat konusunda yanlış tanındığını anlatan Kalmukoğlu, birçok padişahın sanatla iç içe bir hayat sürdüğünü vurguladı.
"CSO, dünyanın en önemli orkestralarından kabul edilen ve 1842'de kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, 1887'de kurulan Berlin Filarmoni Orkestrası ile Amerika'daki tüm orkestralardan eski." ifadesini kullanan Kalmukoğlu, bunun, Osmanlı'nın sanata verdiği önemi gösterdiğine işaret etti.
Orkestralarının, aynı zamanda tarihi yansıttığını belirten Kalmukoğlu, şunları kaydetti:
"Osmanlı'dan kurumsal olarak kalan nadir yapılardan biriyiz. Cumhuriyet döneminde daha da büyüyoruz. CSO 1926'da, Hollanda'dan alınan gemiyle, ressam, edebiyatçı ve ülkemizi temsil edecek tüm sanatçılarla, 3,5 aylık bir dünya turnesine çıkıyor. Turneyle, Türk sanatı, sanatçısı ve kültürü dünyaya tanıtılıyor. Yokluk yıllarında bile bu ülke, sanata bu kadar önem verdi. CSO, bu anlamda önemli bir misyon üstlenmiş. Bugün de dünya orkestralarıyla kıyaslandığında hem sanatçı kapasitesi hem niteliği açısından markalaşmış bir kurum. Önemli bir miras. Bu anlamda, devletin en önemli makamının ismini alan ve Türkiye'deki tüm konservatuvar ile sanat kurumlarının ana kaynağını oluşturan CSO'nun 190. yaşını kutlamanın onurunu yaşıyoruz."
Böyle bir günde vatandaşlarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayacaklarını dile getiren Kalmukoğlu, "Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan Rengim Gökmen ve Gülsin Onay ile halkımızı buluşturacağız." dedi.
Kalmukoğlu, CSO'nun yeni konser salonunun yüzde 80'inin bittiğini, dekorasyonunun kaldığını, 2019'da tamamlanması planlanan binada daha büyük konserler düzenleyebileceklerini sözlerine ekledi.
Dünyanın en eski orkestraları arasında
CSO'nun kökleri, Sultan 2. Mahmut'un 1826'da Mehteran Bölüğü'nü kaldırıp, yerine Batılı tarzda kurdurduğu "Mızıka-i Hümayun"a kadar uzanıyor.
İstanbul merkezli Mızıka-i Hümayun, saltanatın kaldırılmasıyla "Makam-ı Hilafet Filarmoni Orkestrası" adını alarak, Atatürk'ün isteğiyle 11 Mart 1924'te Ankara'ya taşınıyor. Orkestra, hilafete son verilmesinin ardından yine Atatürk'ün emriyle 6 Nisan'da cumhurbaşkanlığı makamına bağlanıyor.
"Riyaset-i Cumhur Filarmoni Senfoni Orkestrası" ismini yıllarca kullanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, dünyanın saygın sanat kurumları arasında yer alıyor.