Türkiye'nin ilk havacılık ve uzay lisesi açıldı

Türkiye'nin ilk havacılık ve uzay lisesi açıldı. 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlayacak olan, Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki havacılık ve uzay lisesi 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil 5 yıl olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) iş birliğinde uzay ve havacılık teknolojisi eğitim öğretimine yönelik çalışmalar tamamlandı.

2019 yılında imzalanan protokoller çerçevesinde uzay ve havacılık teknolojisi alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde inşa edildi. 2023-2024 eğitim öğretim yılına hazır hale getirilen okul, öğrenci ve veliler için ziyarete açıldı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, MEB'in dinamik mesleki ve teknik eğitim sistemi aracılığıyla uzay ve havacılık alanında harekete geçildiğini belirterek, "SSB ile TUSAŞ iş birliğinde ilk defa havacılık ve uzay teknolojileri alanında eğitim verecek lisenin açılması için çalışmalarımızı tamamladık. Yapılan çalışma kapsamda havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi amacıyla hazırlanan havacılık ve uzay teknolojisi alanı öğretim programı Talim ve Terbiye Kurulu'nda kabul edildi." dedi.

"Okulumuz tüm imkanlara sahip"

Müfredatın; SSB, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Askeri Elektronik Sanayi A.Ş. (ASELSAN), Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş. (ROKETSAN) ve TUSAŞ temsilcileri ile alan öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından hazırlandığına vurgu yapan Özer, "Hazırlanan çerçeve öğretim programı kapsamında eğitim verecek olan ilk meslek lisemizi, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde açtık. 24 bin 770 metrekarelik alanda kurulan okulumuz; eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşuyor. Okulda 32 derslik, 6 laboratuvar, 2 resim ve müzik atölyesi ile konferans salonu bulunuyor. Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitene sahiptir. İl dışından alınacak öğrenciler banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda barınacak. Okulumuz gerekli tüm atölye ve laboratuvar imkanına sahip. Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, proje okulu kapsamında eğitim verecek. Okulun yönetici ve öğretmenleri seçilerek alınacak. Okul, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlayacak. 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil 5 yıl süreyle eğitim öğretim verilecek ve tüm öğrenciler Bakanlığımızca yapılan merkezi sınav puanına göre alınacak." ifadelerini kullandı.

Havacılık ve uzay lisesi nerede?

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan Türkiye'nin havacılık ve uzay alanındaki ilk meslek lisesi görüntülendi.

Okulda, ayın yüzeyi şeklinde tasarlanmış fanus alanı, gezegenlerden oluşan dekorasyonu, uzay temalı duvarları, uçak kaldırma simülasyonu yer alıyor. Sınıflardaki tahtaların üzerinde ise Ulu Önder Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözü yazılı.

Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin müdürü Samet Bilecan, burada eğitim alacak öğrencilerin, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi yerlerde iş imkanı bulacağını belirterek, "SSB ile iş birliği doğrultusunda okul, ROKETSAN fabrikasına 5 kilometre mesafede. Usta öğreticilerimiz ROKETSAN fabrikasından gelerek eğitimimize destek olacak. Çocuklarımıza o alanda eğitim verecekler. Tamamen üniversiteye yönelik çalışmalar devam edecek. Öğrencilerimizin mühendislikte; yani alanlarında başarılı bir öğrenci olarak yetişmesini sağlayacak. Öğrencilerin ASELSAN'a, ROKETSAN'a mühendis olarak girmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yüzde 1'lik öğrenci grubunu hedefliyoruz"

Okulda Anadolu ve fen lisesi programı uygulanacağını ifade eden Bilecan, "Okulumuzda havacılık ve uzay teknolojisi alanı var. Bu alanın 3 dalı var; tasarım ve imalat dalı, havacılık ve uzay elektronik sistemleri dalı ve uzay aracı itki sistemleri dalı var. Bu dallarda çocuklarımız bir uzay aracının veya bir uçağın üretiminde bulunacak, tasarım ve imalatı yapabilecek. Bu hava araçlarının tamamen elektronik sistemlerini geliştirebilecek ve pervane sistemlerini, motor sistemlerini çalıştırabilir duruma gelecek. Üretimini yapabilecek seviyeye gelecek. Okulumuzda itki sistemleri ve pervane sistemleri atölyelerimiz, montaj entegrasyon ve kontrol atölyemiz, elektronik sistemler, aviyonik sistemler atölyemiz var. Ayrıca uygulamalı alanlarda tasarım ve 3D yapmaları için de imkan var. Çocuklarımız teknolojiyle iç içe olacak ve bu alanda kendi imkanlarıyla burada başarıyı elde edecek. Yüzde 1'lik öğrenci grubunu hedefliyoruz. Çocuklarımızın kendilerini gerçekleştirmesini istiyoruz. Okulumuzda başarılı öğrencilerle büyük hedefler gerçekleştirmek istiyoruz. Çocuklarımızın hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

İnternetten para kazanmanın 7 etkili yolu Zihinsel sağlığı korumanın 7 basit yolu