TÜRKSAT 6-A uzaya hangi tarihte gönderilecek?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Şu anda Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Umarım sadece 4 ay sonra bu gerçekleşecek. TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermek için gerekli tüm hazırlıkları tamamladık. Bu sayede, TÜRKSAT 6-A'yı uzaya gönderdiğimizde Türkiye, haberleşme uydularını yerli ve milli olarak geliştirebilen dünyadaki 10 ülkeden biri olacak" şeklinde konuştu. İşte detaylar...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Şu anda Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Umarım sadece 4 ay sonra bu gerçekleşecek. TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermek için gerekli tüm hazırlıkları tamamladık. Bu sayede, TÜRKSAT 6-A'yı uzaya gönderdiğimizde Türkiye, haberleşme uydularını yerli ve milli olarak geliştirebilen dünyadaki 10 ülkeden biri olacak" şeklinde konuştu. İşte detaylar...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Erciyes Kültür Merkezi'nde gençlerle bir araya geldi.
Burada konuşan Bakan Kacır, "Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz milli teknoloji hamlesi yolculuğunda, hayata geçirdiğimiz her programda, her projede, işin merkezine her daim Türk gençliğini, TEKNOFEST kuşağını yerleştiriyoruz. İnanıyoruz ki Türk gençliğinin önündeki engel kaldırılırsa, bizler onların yanlarında olursak alanında en iyi işleri başarabilme kabiliyetine sahipler. Türk gençleri bunu ispat ettiler." dedi.
Kacır konuşmasına şöyle devam etti:
"Son 22 yılda milli teknoloji hamlesinde elde ettiğimiz kazanımlar, Türkiye'nin kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma yolculuğu sizler gibi gencecik insanlar sayesinde oldu. Biz en büyük kuvvet çarpanımızın genç ve dinamik nüfusumuz olduğunun bilincindeyiz. Bizim nüfusun ortanca yaşı 33'dür. Avrupa'nın ortanca yaşı 43. Almanya'nın ortanca yaşı 47-48. Bizden 15 yaş daha yaşlılar. Biz onlardan 15 yaş daha genciz. Gençlerimizin önünü açmaya devam edersek milli teknoloji hamlesi hedeflerimize bir bir ulaşacağız"
"BU MİLLETİ ÖĞRENİLMİŞ VE ÖĞRETİLMİŞ ÇARESİZLİKLERDEN KURTARALIM"
Bu milletin evlatlarının her şeyin en iyisini başarabilecek kabiliyete sahip olduğunu belirten Bakan Kacır, "Türkiye'nin havacılık tarihi akamete uğratılmış hikayeler tarihi iken 2000'li yıllarda terörle mücadelede kendi ihtiyacımızı, kendimizin gidermemiz gerektiği gerçeğiyle yüzleştiğimiz anda bir sağlam irade çıktı ve 'Bu ülkenin neye ihtiyacı varsa biz onu kendi evlatlarımızın alın teriyle, akıl teriyle kendi imkanlarımızla geliştireceğiz, üreteceğiz' dedi. Nihayetinde ne oldu? Bayraktar'la, Anka'yla, Akıncı'yla, Aksungur'la, Hürkuş'la, Hürjet'le ATAK'la Gökbey'le, Kaan'la, Kızılelma'yla Türk milleti gökyüzüne imzasını attı. Demek ki bu milletin evlatları her şeyin en iyisini başarabilecek kabiliyete sahiplermiş. Yeter ki önlerindeki engelleri kaldıralım. Yeter ki bu milleti öğrenilmiş ve öğretilmiş çaresizliklerden kurtaralım. Biz kendi imkanlarına güvenen, kendi öz evlatlarının alın ve akıl terine yaslanan, inanan Türk gençliğini TEKNOFEST kuşağının heyecanına, coşkusuna eşlik eden bir anlayışla bu başarı hikayelerini adım adım gerçekleştiriyoruz. Arzu ve ümit ediyoruz ki, bu başarı hikayesinin bir de üzerini uzay biliminde, uzay teknolojilerinde de hep birlikte gerçekleştirelim" diye konuştu.
"MİLLİ HİBRİT ROKET MOTORUMUZU UZAYDA ATEŞLEYECEĞİZ"
Sözlerini sürdüren Bakan Kacır, şöyle konuştu:
"Şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. İnşallah 4 ay kaldı. Bütün çalışmaları tamamladık. İnşallah TÜRKSAT 6-A'yı uzaya gönderdiğimizde, Türkiye, dünyada haberleşme uydularını yerli ve milli olarak geliştirebilen 10 ülkeden biri olacak. İMECE 600 kilometrede, yaklaşık 600 kilogram. TÜRSAT 6-A, 36 bin kilometrede görev yapacak. Yaklaşık 4.5 tonluk bir uydu. Ay programıyla 380 bin kilometre ötede Ay'a erişeceğiz. Milli hibrit roket motorumuzu uzayda ateşleyeceğiz, kullanacağız ve inşallah bunu başaran dünyadaki ilk ülke olacağız. Bütün bu projeler sizin sayenizde mümkün olacak arkadaşlar. Savunma sanayiinde nasıl dev bir ekosistem inşa ettiysek, bugün 3 binden fazla savunma sanayii girişimimizde 80 binden fazla insanımız alın teri, akıl teri döküyorsa uzay alanında da inşallah böyle bir ekosistemi hep birlikte inşa edeceğiz."
Program, Alper Gezeravcı'nın gençlere tecrübelerini anlatmasıyla devam etti.