Türkiye'yi mavi koridorla tanıştırıyor
Türkiye'yi mavi koridorla tanıştırıyor
Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, Türkiye’nin ana ticaret yolları üzerinde konumlandırdığı perakende OTO-CNG istasyon ağı “SOCAR CNG” ile Türkiye’yi “Mavi Koridor” (Blue Corridor) ile tanıştırıyor.
Türkiye, SOCAR ile uçtan uca Mavi Koridorda (Blue Corridor)
Akaryakıt ve doğalgaz satışları konularında faaliyet gösteren SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım A.Ş. (SOCAR Dağıtım), AB’nin temiz yakıt stratejisi kapsamında Avrupa çapında orta ve uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari nakliye araçlarının dizel yakıt kullanımına alternatif olarak doğalgaz kullanımını geliştirmek amaçlı başlattığı “Mavi Koridor” (Blue Corridor) benzeri bir projeyi, Türkiye’nin ana ticaret yolları üzerinde konumlandırdığı ve Türkiye’nin en geniş perakende OTO-CNG ağı olan “SOCAR CNG” istasyonları ile hayata geçiriyor
Belli bir büyüklüğe ulaşan “SOCAR CNG” istasyon ağı sayesinde Avrupa’nın bir ucundan yola çıkan CNG’li araçlar Türkiye’de “SOCAR CNG” tarafından oluşturulan koridor ile CNG tedariği sıkıntısı çekmeden yollarına devam edebilecekler.
SOCAR, Türkiye’nin Ana Ticaret Güzergâhındaki “Türkiye Mavi Koridor” CNG İstasyon Ağını Tamamladı
Akaryakıt ve doğalgaz satışları konularında faaliyet gösteren SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım A.Ş. (SOCAR Dağıtım), İstanbul - İzmir ve İstanbul – Ankara – Mersin’i bağlayan ana ticaret yolları üzerinde konumlandırdığı “SOCAR CNG” istasyonları ile akaryakıta göre daha ekonomik ve çevreci olan CNG alternatifini akaryakıt çeşitleri ile birlikte Türk tüketicisine sunmak üzere hizmet vermeye başladı.
Bugüne kadar özellikle yerel yönetimler tarafından toplu ulaşım için kullanılan otobüslerde ve sadece şehir içinde kullanılabilen CNG, ihtiyaca cevap verebilecek bir dağıtım ağı olmadığı için tüm cazibesine rağmen şehirlerarası yollarda faaliyet gösteren ağır vasıta kullanıcıları kamyon ve otobüsler tarafından kullanılamıyordu.
Pazardaki bu ihtiyaç doğrultusunda yatırımlarına öncelik veren SOCAR, iki yıldır süren çalışmalarını tamamladı. Türkiye’nin ana ticaret yolları güzergâhına göre oluşturulan hattın ilk bölümü, Gebze Şekerpınar’da inşa edilen ilk istasyonla başlayarak, Bolu, Ankara ve Aksaray’da hayata geçirilen istasyonlar üzerinden Mersin istasyonuna kadar ulaşıyor. Hattın ikinci bölümü ise yine Gebze’yi Bursa Gemlik, Bursa Mustafakemalpaşa ve İzmir Kemalpaşa istasyonları ile İzmir’e bağlıyor.
Yaklaşık 200-250 km’lik aralar ile konumlandırılan ve son teknoloji ekipman kullanılarak inşaa edilen bu sekiz yeni CNG istasyonu sayesinde, İstanbul, Ankara, Mersin, Bursa, İzmir gibi ticaretin kalbinin attığı büyük merkezleri birbirine ve çevre illerine bağlayan yollarda çalışan araçlara yepyeni, ekonomik ve çevreci bir yakıt alternatifi sunulmuş oluyor.
CNG alternatifinin yanısıra motorin, benzin ve LPG’nin de tüketiciye sunulduğu yenilikçi SOCAR CNG istasyonlarının sayısının 2016 yılı içerisinde artması hedefleniyor.
CNG Dönüşümünde Teknolojik Devrim SOCAR “Dual System”
SOCAR’ın, oto CNG'yi tüm Türkiye’de ulaşılabilir kılma hedefi sadece istasyon yatırımları ile sınırlı değil. Bugüne kadar tüketicinin ihtiyacına cevap verecek istasyon ağının olmaması sebebi ile şehiriçi toplu taşımacılık ile sınırlı kalan CNG’li araç parkının büyütülmesini amaçlayan SOCAR, dizel araç kullanıcılarının da araçlarını yenilemeden CNG’nin avantajlarından yararlanabilmesi için araç dönüşüm konusunda da önemli bir AR-GE çalışmasına imza attı.
SOCAR’ın iki yıldır devam ettirdiği program çerçevesinde dizel araçların hem normalde olduğu gibi motorin, hem de daha ekonomik olan CNG’yi tüketmesini sağlayan “DUAL SYSTEM” geliştirildi. DUAL SYSTEM teknolojisi taşıyan araçlarda, aracın dizel özelliğini kaybetmeden CNG tüketilmesi sağlanıyor. Motorin ile birlikte ve aynı anda tüketilen CNG yakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf edilmesi sağlanmakta.
Motorin Tüketiminde % 70’e varan oranda azalma, büyük tasarruf.
DUAL SYSTEM, aracın tükettiği motorin yerine CNG kullanılmasını sağlayarak ekonomi sağlıyor. Dizel araçlarda %70’e varan oranda gaz tüketen sistem, kalan %30 için yine motorin tüketiyor CNG birim maliyet açısından diğer yakıtlara göre daha ucuz olduğu için toplamda önemli bir maliyet avantajı getiriyor.
24 Saatte Hızlı Dönüşüm İstenirse Motorine Geri Dönüşüm
“DUAL SYSTEM”, motora kolay ve kısa sürede uygulanması, maliyetinin düşük olması, aracın deposunda gaz kalmaması halinde sadece motorinle hiç bir sıkıntı yaşamadan seyahatine devam edebilmesi ve istendiği takdirde aracın satışında sökülüp geri alınabilmesi gibi öne çıkan avantajları sebebiyle de tercih edilmekte.
Menzil Sıkıntısına Son
DUAL SYSTEM’in sağladığı en önemli özelliklerden biri de menzil sorununun olmaması. Sistem aracın orijinal menzilini daha da uzatarak motorin + CNG yakıt kullanımıyla 600 km’ye kadar CNG ikmali yapmadan yol yapmayı mümkün kılıyor. Ayrıca istenirse araç sadece motorin kullanılarak orijinal performansıyla çalışmaya da devam edebiliyor. CNG’nin geleneksel yakıtlara göre daha temiz ve daha verimli yanan bir yakıt olması sebebiyle kalıntı ve siyah duman bırakmıyor bu sayede bakım süreleri uzuyor ve servis giderleri dolayısıyla işletme maliyeti düşüyor.
Türkiye’nin havasını temizliyoruz!
CNG insan sağlığına en büyük hasara yol açan partikülleri üretmeyen bir yakıt. Kilometre başına %20 oranında daha düşük CO2 salınımına sahip. Egzoz emisyonlarında büyük bir düşüş sağlıyor. Sera etkisi gazlarında %20 oranında bir azalmaya sebep oluyor. Yeni nesil CNG’li araçlar benzinli ve dizel yakıtlı araçlara göre; karbon monoksitte; (CO) yüzde 76, benzende yüzde 97’nin üzerinde, ozona zararlı hidrokarbonlarda yaklaşık % 90, partiküllerde yüzde 99 ve üzerinde bir azalma sağlayan çevreyi etkileyici toksik ve korozif atıklar üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıt olarak görülüyor.
SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım A.Ş CEO’su Mutluay Doğan:
SOCAR DUAL SYSTEM ile dönüşüm ve menzil problemlerini, SOCAR CNG istasyonları ile de ulaşılabilirlik sıkıntısını ortadan kaldırıyoruz.
Azerbaycan, Dünya’daki sayılı petrol ve doğal gaz yataklarına sahip ve Dünya’nın en eski petrol ve doğalgaz üreticisi ve ihracatçısı. SOCAR ise Azerbaycan’ın devlet şirketi olarak tüm bu petrol ve doğal gaz kaynaklarından sorumlu tek kurum. SOCAR, Hazar bölgesinde bulunan yer altı petrol ve doğalgaz kaynakları ve önemli yatırımları ile dünyanın en köklü petrol şirketlerinden.
SOCAR olarak kendi gazımızı, kendi kaynağımızdan, kendi boru hattımızla getirip bilgi ve deneyimimizle birleştirdik. Böylece ekonomik bir alternatif yakıt türü olan çevre dostu, temiz, güvenli CNG konusundaki yatırımlarımız ortaya çıktı.
2050 yılına kadar dünya çapında yollardaki araç sayısının 2 milyara ulaşacağı ve bunların tükettiği enerji miktarının da ikiye katlanacağını öngörülüyor. Bilim adamları ve mühendisler, on yıllardır geleneksel ulaşım yakıtları olan benzin ve motorine, temiz ve ekonomik alternatifler arıyor.
Dünyada, özellikle kaya gazı ile olağanüstü bir doğalgaz devrimi yaşanan ABD’de, ulaşım araçlarında CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) kullanımı hızla artıyor. Avrupa’da ağır ticari araçların CNG ve LNG kullanımını desteklemek ve geliştirmek için AB destekli stratejik projeler geliştiriliyor ve “Mavi Koridor” (Blue Corridor) projesi gibi akıllı taşımacılık koridorları oluşturuluyor. Dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak CNG’nin kullanımı ülkemizde de son yıllarda başta şehir içi toplu taşıma araçları olmak üzere yaygınlaşıyor.
SOCAR olarak misyonumuz akaryakıtın ekonomik, güvenli ve temiz bir alternatifi olan CNG'yi Türk tüketicisine tanıtmak ve onu hem Türk tüketicisi hem de Avrupa’nın bir noktasından CNG’li araçlar ile Türkiye üzerinden geçmek isteyen sürücüler için ulaşılabilir kılmak.
Bu amaçla ilk etapta kuzeyden güneye, batıdan doğuya, İstanbul-İzmir ve İstanbul-Ankara-Mersin hattında oluşturduğumuz “Türk Mavi Koridor ”un daha da uzaması için yatırımlarımız devam ediyor.
Biliyoruz ki firmaların en büyük giderini yakıt kalemi oluşturmakta. Firmalar için yakıtta kazanacakları en küçük avantaj bile büyük bir değer. Biz müşterilerimize sunduğumuz geleceğin yakıtı CNG ve geliştirdiğimiz DUAL SYSTEM teknolojisi ile araçlarının çok büyük oranda motorin yerine daha ucuz ve temiz bir alternatif olan doğal gaz tüketmesinin önünü açıyoruz.
Bu sayede filo sahipleri, kamyon sahipleri, otobüs şirketleri, kargo firmalarını, uzun yol yapan tüm araçları CNG’nin avantajı ile tanıştırmak istiyoruz.
SOCAR DUAL SYSTEM ile dönüşüm ve menzil problemlerini, SOCAR CNG istasyonları ile de ulaşılabilirlik sıkıntısını ortadan kaldırıyoruz. Geleceğin yakıtıyla bugünden kazandırıyoruz.
SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım A.Ş. Hakkında
SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım A.Ş.; Türk enerji sektörüne 2008 tarihinde PETKİM’in en büyük hissedarı olarak giren Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın petrol ürünleri ve enerji dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşudur.
Şirketin ana faaliyet alanı havacılık, deniz ve hava yakıtları ve LNG, CNG dağıtım ve ticareti konularını kapsamaktadır.
Haber kaynağına ait sayfanın adresi
http://www.enerjiport.com/turkiyeyi-mavi-koridorla-tanistiriyor/79840/