Uşak tarhanası nasıl yapılır?
Uşak bombayı patlattı, tarhana ortaya çıktı! Peki Uşak tarhanası nasıl yapılır?
Pandemi haritasında Uşak, nasıl mavi renge terfi etti? Virüsü nasıl yendi? Belediye Başkanı bunun sırrını açıkladı. Uşak tarhana çorbası. Peki Uşak tarhana çorbasının faydaları nelerdir? Uşak tarhana çorbası nasıl yapılır?
Türkiye 1 Mart’tan itibaren kontrollü normalleşmeye adım attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararları dün açıkladı ve Sağlık Bakanılığı da bir tablo yayınladı. yayınlanan tabloda şehirler renk sıralamasına göre şekillenmişti.
Her ilin durumuna göre farklı renkler kullanılmıştı.
Burada en dikkat çekici olan en düşük riskli illerin renginin mavi olmasıydı ve mavi olan iller çoğunlukla doğudaydı. Ama bir il vardı ki Türkiye’nin batısında yer alıyordu ve turuncu ile kırmızının arasında adete parlıyordu haritada.
O il de Uşak’tı. Uşak, mavi renk almıştı ve en düşük riskli illerden biriydi.
Haliyle herkes Uşak ilinin sırrını merak etti ve virüsle nasıl mücadele edildiğini araştırır oldu.
İşte o sorunun cevabını Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, normalleşme haritasında ‘mavi’ başarının sırlarını Haber Global’e değerlendirdi.
Tarhanaya dikkat çekti
Çakın’ın değerlendirmeleri şöyle: Ekiplerimiz gece gündüz çalıştılar. Dezenfektan noktaları oluşturduk, temizliği hiçbir zaman arka planda bırakmadık. Pazar yerleri başta olmak üzere, buluşma noktalarında, birçok yoğunluğun oluştuğu noktalara dezenfektanları ulaştırdık. Denetimler son derece önemliydi. Zabıta ekiplerimiz aslen bilgilendirme amaçlı, aynı zamanda eksiklerin giderilmesi için gece gündüz sahadaydılar. En önemli faktör de vatandaşlarımızın, Uşaklı esnafımızın desteği oldu. Ekonomik, sosyal sıkıntılara yönelik de çalışmalarımızı sürdürdük. Gıda yardımları, kültürel/sosyal çalışmalarla vatandaşlarımızın süreci geçirmesine gayret gösterdik. Şehrimizin ana girişlerinde, kesintisiz bir şekilde emniyet güçlerimiz bu kontrolleri sık sık gerçekleştirdiler. Diğer illerden ve yurt dışından gelebilecek olan bulaşma riskini de azalttığını düşünüyorum. Esas olan bunu sürdürebilmek. Bundan sonra da yoğun bir şekilde denetimler sürecek. Uşak aşılamanın en hızlı ve düzenli şekilde gerçekleştiği illerin başında. Uşak tarhanasının da, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli katkısı olduğunu düşünüyoruz açıkçası.
Uşak tarhanasının faydaları
Uşak Tarhanası Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, Nefes borusundaki pislikleri temizler, damar tıkanıklığı ve daralmasını engeller, kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından zengindir, bağırsakları temizler, mide asiti düzenleyicidir, cilt sıklığını korur, yağ yakma özelliğinden dolayı karın bölgesindeki yağları vücuttan atmaya yardımcı olur,yüksek kan basıncını düşürmede etkilidir.
Uşak tarhanası nasıl yapılır?
Bir gün önceden az miktarda un ve suyu karıştırıp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Soğanları, biberleri ve yeşillikleri ince ince doğrayın. Nohut ya da fasulyeyi haşlayın. Mayaya unu ve diğer malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Tarhana hamurunu geniş bir kaba koyup 15-20 gün boyunca burada bekletin. İki günde bir elinizi ıslatıp hamuru karıştırarak alt üst edin. Mayalanan tarhanayı parçalara bölüp temiz bir bezin üzerine serin. Kurduktan sonra elinizle ovalayıp ufalayın ve eleyin. Bez torbada veya toprak küpte saklayın.
Malzemeler
5 kilogram un, 1 kilogram yoğurt, 1 kilogram kırmızı ve yeşil biber, 1 kilogram kuru soğan, 1 kilogram domates, 1 demet maydanoz, 1 demet nane, Tercihe göre 500 gram haşlanmış nohut veya fasulye…