Uzmanlardan elektronik sigara ve nargile uyarısı!
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, kullanım sıklığı artan elektronik sigaranın sağlık açısından ciddi bir risk faktörü olduğunu belirterek, deneysel çalışmaların elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer hasarı oluştuğunu gösterdiğini bildirdi.
Dağlı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, geleneksel sigara, elektronik sigara, nargile, yeni nesil ısıtılmış tütün ve nikotin ürünlerinin tümünün sağlığa zararlı olduğunu vurguladı.
Nikotin ve tütün içeren hiçbir ürünün sağlıklı olamayacağının altını çizen Dağlı, bunun son yıllarda kullanım sıklığı artan elektronik sigara için de geçerli olduğunu bildirdi.
Dağlı, şunları kaydetti:
"Elektronik sigaranın ülkemizde yasal satışı bulunmamasına rağmen internetten temini mümkün olmaktadır. Birçok ürün sosyal medya aracılığıyla pazarlanmakta, evde üretim tarifleri paylaşılmaktadır. Sosyal medya çalışmaları yasa dışı elektronik sigara üretimi ve satışlarının arttığını göstermektedir.
Elektronik sigara, sıvı nikotinin pil tarafından ısıtılarak buharlaşmasını sağlayan bir cihazdır. Kullanıcılar cihaz ucundan çıkan buharı solurlar. Elektronik sigara içinde su, nikotin, propilen glikol, gliserol, tatlandırıcılar ve aromalar bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer hasarı oluştuğunu göstermiştir."
"Yanmayan, ısıtılan tütün ürünleri aldatmacası"
Elektronik sigara için yürütülen çalışmaları "aldatmaca" olarak yorumlayan Dağlı, "Köşeye sıkışan sigara firmaları, tarihte birçok kez sergiledikleri oyunu yeniden sahneye koymuşlardır. Geleneksel sigaraya göre daha güvenli olduğu iddiasıyla ısıtılmış nikotin ve tütün ürünlerini dünyada piyasaya sunmuşlardır. Bu ürünlere 'riski azaltılmış ürünler' ismini verdiler." ifadelerini kullandı.
Dağlı, endüstrinin bazı ülkelerde bu yeni ürünlerin tütün kontrolü yasalarından muaf olması için pazarlığa giriştiğini aktararak, "Nikotin ve tütün içeren hiçbir ürün sağlıklı olmaz. Tütünden elde edilen bir ürünün, tütün kontrolünden muaf olması da söz konusu olamaz" uyarısında bulundu.
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek de, nikotine bağlı oluşan gen mutasyonlarının kansere yol açtığının altını çizdi.
Nikotinin, tütün içindeki maddeler bulunmadan, tek başına kanserojen olduğuna dikkati çeken Elbek, bunun dünya üzerinde bilinen en fazla bağımlılık yapıcı maddelerden sayıldığını ifade etti.
"Nargile kullananlarda mikrobik hastalık riski yüksek"
Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız ise, nargile kullanımında artış olduğuna dikkati çekerek, bu ürünün karbonmonoksit, nitrozamin içerdiğini bildirdi.
Nargile içenlerde akciğer, yemek borusu, mide ve mesane kanseri, KOAH, kalp-damar hastalıkları, reflü görüldüğünü aktaran Yıldız, ortak şişe ve ağızlık kullananlarda uçuk, verem, sarılık gibi mikrobik hastalık riskinin arttığı uyarısında bulundu.