Yanlış bilgilerin en hızlı yayıldığı sosyal platformlar belli oldu!
Integrity Institute, yanlış bilgileri takip etmek için ne kadar çok önlem alındığına dair ayrıntılara giren yeni bir rapor yayınladı. Farklı sosyal medya uygulamaları, oyunda herhangi bir kontrol ve denge olmaksızın bu tür yanlış içerikleri güçlendiriyordu.
Integrity Institute tarafından yürütülen yeni rapor, çeşitli uygulamalar ile Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağının bir parçası olan uygulamalar arasında yapılan karşılaştırmalara ışık tutuyor. Sahte olan tüm gönderiler özetlendi.
Pek çok gönderi analiz edildi ve yanlış bilgilerle dolu olduğu görülen ortak konular arasında COVID-19, pandemi için seyahat kuralları, Rusya’nın Ukrayna işgali ve ayrıca ABD’deki seçimler yer aldı.
Twitter’a yanlış bilgi için en büyük merkez olma ve uygulamanın konuyu birkaç kat daha fazla büyütmesiyle olayları ne kadar büyüttüğü ortaya çıktı. Bunların çoğu, uygulamadaki gönderilerden kaynaklanıyor. Platformda çok sayıda zararlı ve doğru olmayan bilgi gerçeği nedeniyle çevrimiçi olarak büyük bir kargaşaya neden oluyor.
Hatta bazıları, bu tür iyi hazırlanmış yalanlara inanma eğiliminde. Bu, insanların doğru olarak adlandırdığı olağan içerikten çok daha fazla etkileşim sağlıyor. Ne de olsa, bu tür önde gelen uygulamalar popülariteye daha fazla odaklanma eğiliminde olmasının yanı sıra; algoritmalar bu durumu daha fazla güçlendiriyor.
Bu raporun bir başka ilginç özelliği de Facebook’un aslında en fazla yanlış bilginin üretildiği platform olduğu, ancak Twitter’a kıyasla çok düşük bir oranda güçlendirdiğiyle bağlantılı. Bunun dışında, platformda bir şeyler paylaşmanın Facebook’ta bir şeyler paylaşmaktan çok daha kolay olduğunu hatırlamak gerekiyor.