Yolsuzluk raporunda Türkiye’ye bir kez daha kötü not

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, 176 ülke arasında 66’dan 75’inci sıraya geriledi. Rapora göre, her ne kadar yolsuzlukla mücadele sözü veren liderlere destek artsa da, durum daha da kötüye gidiyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Türkiye, 176 ülke arasında 66'dan 75'inci sıraya geriledi. Rapora göre, her ne kadar yolsuzlukla mücadele sözü veren liderlere destek artsa da, durum daha da kötüye gidiyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından yayınlanan rapora göre; dünyanın dört bir yanında yolsuzluk ve rüşvet giderek artıyor. Türkiye de Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde karne notu en fazla düşen ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi puanı ve sıralamadaki yeri 2013 yılından beri gerilemeye devam ediyor. 2016 yılı Endeks sonuçlarına göre, bir puanlık düşüşle 41 puan alan Türkiye 9 basamak birden gerileyerek 176 ülke arasında 75. sırada yer aldı. Raporda bunun nedeni, "Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele alanındaki gelişmeleri takip edememesi” olarak gösterildi. Böylece, önceki yıllarda alt sıralarda bulunan birçok ülke bu yıl ön sıralara geçti.

Raporda Türkiye'nin, 19 ülkeden oluşan Doğu Avrupa ve Orta Asya sıralamasında geçtiğimiz yıla göre bir basamak düşerek Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan'ın ardından dördüncülüğe gerilediği kaydedildi. Endekste demokrasi deneyimi oldukça zayıf olan, yaygın hak ve özgürlük ihlalleri, istikrarsızlıklar ve toplumsal sözleşmelerin eksikliğine dikkat çekilen ülkelerden Suudi Arabistan, Brunei, Namibya, Botsvana ve Karadağ gibi ülkeler Türkiye'den daha üst sıralarda yer aldı.

Danimarka ve Yeni Zelanda en iyi karneyi aldı

Yolsuzluk Algı Endeksi'nde en iyi puanı alan iki ülke Danimarka ve Yeni Zelanda oldu. Yolsuzluğun en az olduğu belirtilen bu iki ülkeyi Finlandiya ve İsveç takip etti. İlk sıraları paylaşan ülkelerin ortak özellikleri arasında, açık devlet yapısı, basın özgürlüğü, bağımsız yargı ve kamuya ait kaynakların nasıl ve nereye harcandığı konusunda da şeffaf bir yapının olması dikkat çekiyor.

Listenin en alt sırasında yer alan ülke son 10 yıldır olduğu gibi bu yıl da değişmedi ve 10 puanla milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri üç kez ertelenen Somali, yolsuzluğun en yaygın olduğu ülke ilan edildi. Somali'yi, Güney Sudan, Kuzey Kore ve Suriye takip etti.

2016 Yolsuzluk Endeksi sonuçlarında, yolsuzluğun dünyadaki temel nedenlerinin; sosyal eşitsizlik, suçun cezasız kalması, otoriter yönetimler, kurumsal zayıflık, hak ve özgürlük ihlalleri, savaş ve ekonomik istikrarsızlık olarak gösteriliyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, dünyanın 176 ülkesinden elde ettiği verilerle hazırladığı Yolsuzluk Algı Endeksi'ni 1995 yılından bu yana her yıl düzenli olarak açıklıyor.


Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları