Antalya'daki zehirli yılanlar vatandaşları korkutuyor
Antalya'da vatandaşların evlerine, dükkanlarına ve arabalarının içine giren zehirli yılanlar tedirginlik yaratıyor. Kente inen yılanları değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Öz, "Yılanlar kış uykusuna yatan hayvanlardır. Mayıs ayında ortaya çıkarlar, üremek için halk arasında sık sık görülürler" dedi. Zehirli yılanlar akşam çıkar
Antalya'da son günlerde evlerin ve araçların içine giren yılanlar, korkuya neden oluyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanların mutlaka ayakkabı giymesi gerektiğini aktaran Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Öz,
"Çünkü zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor" dedi.Yılanları gören vatandaşlar büyük panik yaşıyor. Ya kendi imkanlarıyla dışarı çıkarıyor ya da itfaiyeden yardım istiyor.
Konyaaltı ilçesinde iş yerine yılan giren esnaf Rıdvan Tokat, "Bahçeden süzülerek, yaklaşık 2 metre uzunluğunda bir yılanın gelişini gördük. Ofisimizin kapısına dayandı, müdahale etmek istedik ancak yapamadık
. İtfaiyeyi arayarak yardım istedik. Ancak elimizden kaçırdık" dedi.
"Toprağın ısınmasıyla gizlendikleri yerden çıkarlar"
Prof. Dr. Mehmet Öz, "Yılanlar kış uykusuna yatan hayvanlardır. İlkbahar geldiğinde toprağın ısınmasıyla birlikte özellikle mayıs aylarında gizlendikleri yerlerden çıkarlar.
Kaybettikleri enerjiyi yakalamak ve üremek için halk arasında sık sık görülür. Yılanlar sadece çiftleşme amacıyla eşlerini takip eder, onun dışında birbirlerinden bağımsız hareket ederler" ifadelerini kullandı.
"Corona virüs süreciyle yılanlar daha rahat hareket etmeye başladı"
Salgın sürecinde insanların yaşam alanlarından ayrılmasıyla yılanların daha rahat hareket etmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Öz, "Corona virüs sürecinde insanlar yılanların yaşam alanlarından ayrıldı. Yılanlar bu süreçle birlikte daha serbest hareket etmeye başladı.
09.00 ile 12.00 saatleri arasında beslenmelerini bitiren yılanlar, öğle saatlerinde gizlenecek, sıcaktan korunacak yer ararlar.
Araba, ev, bahçe olabilir. Buralarda gizlenerek dinlenir ve sıcaktan korunurlar.
Özellikle bir eve veya arabaya gireyim diye özel amaçları olmaz" diye konuştu.
''Zehirsiz yılanlar kaçar"
Gündüz hareket eden yılanların yüzde 85'inin zehirsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Öz, "Bu yılanların boyları 2,5 metreyi bulur ancak ısırdığı zaman zehirsiz oldukları için yalnızca az kanatırlar.
Zehirsiz olan yılanlar bir insanla karşılaştıklarında savunma mekanizmaları olmadığı için daha hızlı kaçarlar. Ancak havanın kararmasıyla birlikte beslenme amacıyla zehirli yılanlar ortaya çıkar.
Bu yılanlar ise savunma mekanizmaları olduğu için ağır hareket eder, kaçmaz. Rahatsız edilmediği sürece insanlara zarar vermezler" dedi.