Aşı olmak zorunlu mu olacak? Zorunlu aşı dönemi mi geliyor?
Koronavirüs salgını yeni varyantlarla can almaya, insanları hasta etmeye devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, “AB'nin Covid-19'a karşı zorunlu aşılamayı göz önünde bulundurmasının vakti geldi” dedi.
Abone olAB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Komisyon'un sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides; Brüksel’de Covid-19 salgınında yaşanan son gelişmeler ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Von der Leyen, “AB’de nüfusun üçte biri aşılanmamış durumda. 150 milyon insan, bu sayı çok fazla. Herkese aşı yapılamaz ama büyük çoğunluk aşılanabilir AB'nin Covid-19'a karşı zorunlu aşılamayı göz önünde bulundurmasının vakti geldi” dedi.
Von der Leyen, AB'de çocuklara 13 Aralık itibarıyla aşı yapılmaya başlanacağını da duyurdu.
Avusturya, şubat itibariyle vatandaşlarına aşıyı zorunlu tutmayı planladığını duyurmuştu. Yunanistan’da da 60 yaş üstü ve aşı olmayan vatandaşlara her ay 100 euro idari para cezası uygulanacağı açıklanmıştı.
DSÖ: OMICRON İÇİN YENİ BİR AŞI GELİŞTİRMEYE GEREK YOK
AB’de aşılamaların zorunlu tutulması tartışılırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), omicron varyantı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Yeni bir aşı geliştirmeye gerek yok. Aşı üreticilerinin yalnızca mevcut aşılar üzerinde küçük değişiklikler yapması gerekiyor. Elde edilen ilk veriler, mevcut PCR testlerinin Omicron'dan büyük oranda etkilenmediğini gösteriyor” denildi ve “Şimdiye dek 24 ülkenin, Omicron vakası bildirdiği” aktarıldı.
DÜNYA SAĞLIK ASAMBLESİ’NDEN SALGINLARIN ÖNLENMESİ İÇİN HÜKÜMETLER ARASI MÜZAKERE KURULU KARARI
DSÖ’nün en üst karar alma organı Dünya Sağlık Asemblesi'nin, özel oturumunun son günü bugün yapıldı. Toplantıda, “salgın önleme, hazırlık ve müdahaleyi güçlendirmek için hükümetler arası müzakere kurulunun kurulması tasarısı” kabul edildi.
Bu müzakere kurulu ile, gelecekteki potansiyel salgınları önleme ve hazırlık için hükümetler arası bir çalışma yapılabilecek.