Anasayfa /  Dünya

Aşıda inovasyona ihtiyaç var! 80 milyon çocuk tehlikede

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından açıklamaya göre küresel koronavirüs salgını, rutin aşı programlarını aksatarak milyonlarca çocuğu tehlikeye soktu.

Abone ol
Abone ol 25 Mayıs 2020 21:18

Birleşmiş Milletler, Gavi Aşı İttifakı’ne destek vererek COVID-19 pandemisinin çok sayıda ülkedeki aşı programlarını aksattığını duyurdu. Aşılar, önlenebilir hastalıklara bağlı ölümlerin ortaya çıkmasına karşı en önemli tedbir.

 Sanal bir basın konferansında konuşan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “COVID-19 dünya genelinde hayat kurtaran aşı uygulamalarına zarar veriyor. Bu da hem zengin hem yoksul ülkelerde on milyonlarca çocuğu, difteri, kızamık ve zatürre gibi ölümcül hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor” diye konuştu.

Dünyanın yeni koronavirüse (SARS-CoV-2) karşı güvenli ve etkili bir aşı arayışında olduğunu, diğer hastalıklara karşı geliştirilen aşıların uygulamasının sürmesi gerektiğini söyleyen Ghebreyesus, “İlk analize göre 68 ülkedeki rutin aşı uygulamaları ciddi şekilde etkilendi. Bu da söz o ülkelerde yaşayan 1 yaşın altındaki toplamda 80 milyon çocuğu etkileyecek gibi görünüyor” dedi.

Öte yandan uzmanlar rutin aşı programları için kullanılan yapının korunmasının önemine dikkat çekiyor. Bu mevcut ağların, geliştirilecek COVID-19 aşısının dağıtımı için de kullanılması bekleniyor.

Aşıda inovasyona ihtiyaç var!
Birleşmiş Milletler’in çocuk kuruluşu olan UNICEF, 27 ülkede kızamık aşı programlarının, 38 ülkede de çocuk felci programlarının askıya alındığını açıkladı. UNICEF’in başındaki isim olan Henrietta Fore, ülkelerin fiziksel mesafeyi korumak adına aşı programlarına ara vermek zorunda kaldığını; bazı ülkelerdeki sağlık merkezlerinin koronavirüs nedeniyle aşırı yoğunluk ve yetersizlik yaşadığını söyledi.

Salgın nedeniyle birçok sağlık çalışanı COVID-19 hastalarıyla ilgilenmek üzere görevlendirdi. Bazı ebeveynler da seyahat kısıtlamaları nedeniyle çocuklarını aşı yapılan merkezlere götüremediği biliniyor.

Henrietta Fore, ülkelerin aşısız çocukları takip etmek için çalışma yapması gerektiğini ve aşı için yeni çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Fore, çocuklara süpermarketlerde aşı yapan Laos örneğinden söz etti.

Yorumlar
Çok Okunanlar