Aşılar mutant virüslere karşı etkili olacak mı?
Brezilyalı bilim insanları, 2 farklı SARS-CoV-2 virüsü türüyle enfekte olan 2 vaka tespit ettiklerini bildirdi. Bu vakalarda ne yaşandı?
Abone ol
Brezilyalı bilim insanları, 2 farklı SARS-CoV-2 virüsü türüyle enfekte olan 2 vaka tespit ettiklerini bildirdi. Bu vakalarda ne yaşandı?
Eş zamanlı enfeksiyonların hastalığın şiddetini etkilemediği, her 2 hastanın da hastaneye gitmeden iyileştiği belirtildi. Bu vakalarla ilgili çalışma henüz bilimsel bir dergide yayınlanmadı. Henüz böyle vakaların sayısı da çok az. Ancak bilim insanları, grip gibi diğer solunum virüslerinin farklı türlerinin neden olduğu başka enfeksiyon vakalarını biliyor.
Virüsler sürekli mutasyona uğrayarak yeni varyantlara üretirler. Virüslerin yerleştiği konaklardaki bağışıklık tepkisi benzeri baskılar da bu adaptasyonları yönlendirir. Mutasyonların birçoğunun virüs üzerinde etkisi yoktur. Ancak virüse bir avantaj sağlayan mutasyonlar endişeye neden olur ve yakından takip edilmelidir. Çoğalma veya bağışıklık sisteminden kaçma potansiyelini arttıran mutasyonlar buna örnek olarak verilebilir.
RNA virüsleriyle kıyaslandığında, koronavirüslerin daha düşük mutasyon oranı olduğu söylenebilir. Bunun neden, koronavirüslerin çoğalma sırasındaki hataları düzelten bir mekanizmaya sahip olması. Yine de SARS-CoV-2 ile enfekte olan hastalarda viral genetik çeşitlilik olduğuna dair kanıtlar bulunuyor.
Mutasyon bulaştıktan sonra mı oldu, 2 farklı tür mü bulaştı?
Bir kişide birçok varyant olduğunun tespit edilmesinin sebebi farklı varyantların eş zamanlı enfeksiyonu olabileceği gibi, ilk enfeksiyon sonrasında aynı hastadaki mutasyon nesilleri de olabilir. Doğru sebebi bulmanın yolu, hastadaki mutasyonların genetik dizilimlerini, toplumda dolaşımda olan mutasyonların dizilimleriyle karşılaştırmak.
Brezilya’daki çalışmada, hastadaki varyantlar toplumda daha önceden tespit edilenlerle örtüştü. Bunun anlamı da, iki varyantın kişiye aynı anda bulaşmış olması. Eş zamanlı mutasyon, SARS-CoV-2’nin yeni mutasyonları çok daha hızlı geliştirdiği konusunda endişelere yol açtı.
Şu ana kadar elde edilen veriler, birden fazla varyant ile enfekte olmanın daha ağır hastalığa yol açmadığı yönünde. Potansiyel olarak mümkün olsa da, şu anda dek bildirilmiş eş zamanlı enfeksiyon vakalarının sayısı oldukça az.