Aşırı sıcaklar, yaz gribi geri döndü
Hava sıcaklıkları ardı ardına rekor seviyeleri görüyor. Çarşamba günü, İstanbul 43 derece ile son 23 yılın en sıcak gününü yaşarken, İzmir ise son 85 yılın en sıcak gününe şahit oldu. Bu sıcaklık dalgasıyla birlikte yaz gribi de tekrar ortaya çıkmış durumda.
Klimayı hem cebimiz hem de sağlığımız için doğru kullanmanın önemli olduğu 5 madde şu şekildedir:
1-Havayı temizleyen klimalar tercih edin, iç mekânlarda dış (taze) hava karışımı sağlayan klimalar özellikle kalabalık mekânlarda tavsiye ediliyor.
2-Klima temizliği önemlidir. Filtreyi ılık suyla temizleyip, kuruduktan sonra tekrar monte edin. Yıllık bakım için iç ve dış ünite yüzey temizliği ile gaz ölçümü için servise başvurun.
3-Cihaz seçimini alan büyüklüğüne ve konumuna göre yapın. Yaşadığınız bölgeye ve kullanılacak mekânın özelliklerine uygun kapasitede bir klima seçin. Yanlış kapasite seçimi hem verimi düşürür hem de faturayı artırabilir.
4-Klimayı sabit bir derecede tutun. Derece ile sık sık oynamak veya klimayı sık sık kapatıp açmak elektrik tüketimini artırır. 24-26 derece aralığında sabit bir sıcaklık tercih edin.
5-Klimayı diğer beyaz eşyalarla aynı anda çalıştırmayın. Klimaların soğutma yükü ağır olduğu için diğer beyaz eşyalarla aynı anda çalışması enerji tüketimini artırır. Beyaz eşyaları gece çalıştırmayı tercih edebilirsiniz.
Özellikle kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı
Klimaların doğru kullanımı ve düzenli temizliği önemli. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz uzmanı Opr. Dr. Erkan Aktan, yaz gribi olarak bilinen hastalığın asıl adının lejyoner veya klima hastalığı olduğunu belirtiyor. Aşırı sıcaklara bağlı olarak klima kullanımı artarken, klimaların bakımı ve temizliği ihmal edilmemeli. Temizlenmeyen klimalarda bakteri (lejyonella) üreyebilir ve solunum yoluyla bulaşabilir. Bu hastalığın belirtileri klasik gripten farklı olup, burun akıntısı olmazken, halsizlik, kas ağrısı, ateş ve özellikle öksürük (60 yaş üzerinde en belirgin) görülür. Kronik hastalığı olanlar, sigara içenler ve akciğer fonksiyonları zayıf olanlar, bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu gruplardır ve iyileşme süreleri de uzun olabilir. Bu nedenle, grip belirtileri görüldüğünde erken tedavi başlanmalı ve ihmal edilmemelidir.
Vantilatör, klimaya göre daha güvenli bir seçenek olarak öneriliyor. Klimanın düşük sıcaklıklarda kullanılması kalp krizi riskini artırabilir. Eğer klima kullanılacaksa, soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına veya arabada pencereye doğru olmalı ve uyku sırasında doğrudan kişiye yönlendirilmemelidir. Uyku esnasında klima açık kalacaksa, zamanlayıcı kullanarak dönüşümlü çalışması tercih edilmelidir.
Lejyoner hastalığından korunmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için öneriler şu şekildedir: Bol miktarda su tüketmeye özen gösterin ve günlük en az 3 litre su içmeye çalışın. Gazlı-şekerli içeceklerden, fazla çay ve kahveden uzak durun. Dengeli beslenmeye özen gösterin ve sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterin. Ayrıca, COVID-19 ve gribin belirtileri benzer olabileceğinden ayrımını yapmak zor olabilir. Bu nedenle, aşılanmış olsanız bile kişisel önlemleri bırakmamak önemlidir. Toplu ve kalabalık seyahatlerde maske takmayı ve kişisel hijyene dikkat etmeyi özellikle vurgulamak gerekmektedir.