ASTIMLILAR BU MEVSİMDE YABANİ OT POLENİ ALLERJİLERİNE DİKKAT.
Yaz dönemi yabani ot polenleri astımlıları sıklıkla rahatsız eder.
Bunlardan en sık rastladıklarımızdan kısaca bahsetmek astım hastalarının yararına olacaktır.
Duvar fesleğeni veya diğer adı yapışkan otu (Parietaria officinalis) en sık rastladığımız yabani otlardandır.
Isırganotugiller (Urticaceae), Türkiye’de yetiştiği yerler: Trakya, Marmara, Batı ve Orta Karadeniz bölgesi.
Temmuz-kasım ayları arasında çiçek açan, duvarlar üzerinde, taş aralarında bulunan çok senelik otsu bir bitki. Gövde dik, basit, şeffafça, tüylü, gevrek ve kırmızımsı yeşil renklidir. Yaprakları saplı, almaşlı dizilişli, uzunca oval şekilli, sivrilmiş uçlu, tam kenarlı, tüylü ve üst yüzü parlaktır. Çiçekler yaprakların koltuğunda yumak şeklinde görülür. Aynı çiçek üzerinde hem dişi hem erdişi çiçekler bulunmaktadır. Erkek organları tomurcuk içerisinde gergin olarak kıvrılmış bulunurlar ve çiçek açıldığı zaman geriye doğru bir hareket yaparlar. Bu esnada çiçek tozları etrafa yayılır.
Allerjilerinde allerjik nezlenin tüm belirtilerini yapar.
Gözlerde :Kaşıntı,sulanma,kızarma.
Kulakta: Kaşıntı, duymada problem.
Burunda:Su gibi akıntı,hapsurma,burun tıkanıklığı,kıpkırmızı bir burun.
Ağızda:Metalik tat,kaşıntı,dilde şişme üst solunum yollarında darlık.
Tansiyonda düşme,başdönmesi,göz kararması.
Ayrıca astım bronşialede.Öksürük,nefes darlığı,balgam ve astım atağına neden olur.
Deride kaşıntı,ürtikere neden olur.
Yaz sonuna doğru allerjik nezle ve astıma neden olan,sık rastlanan bir solunum allerjisidir.Bu otla temas edildiği gibi şikayetlar başlayarak,allerjen olduğunu belli eder.
Bilhassa çayır,kırlık bölgelerde yaşayanlarda görülür.Çiftçilik yapan ve toprakla uğraşanlarda daha sık görülür.
Tanı hasta muayenesi ve duruma uygun deri testleriyle konulur.
Tedavide allerjenden uzaklaşmak,hastanın şikayetlerine yönelik ilaç tedavisi,hastanın sosyal ve ekonomik durumunu kötü etkilenen hastalarda aşı tedavisi son derece etkilidir.
Polen allerjisinde sıklıkla çim poleni (grass mix) allerjisine rastlıyoruz.Bunun dışında bazı yabani ot polenleri de allerjik nezle ve astımdan sorumludurlar.Bu otlardan sıklıkla rastladığımız pelin otu (Artemisia vulgaris)poleni allerjisidir.
Hastanın allerjik nezle şikayetleri eğer temmuz ağustos gibi artıyorsa; Astımları daha ağır seyrediyorsa,hastanın çevresi kırsal alan ya da köyse aklımıza öncelikle pelin otu poleni allerjisi de gelmeli.
Pelin poleni allerjisi hastanın çevresine göre değişiklik gösterir.Eğer hastanın çevresinde çim de varsa genellikle pelin poleni allerjisinde çim poleni allerjisi de eşlik eder.Ilıman bir bolgede evlerde ev tozu duyarlığı daha erken geliştiğinden hastalar erken tedaviye alınmazsa polen allerjiside hastanın etkilenmesine göre tabloya katılır ,ev tozu allerjisine eklenir.Bu tedavilerini daha zor aşamaya sokar.
Pelin otu 100 cm ye uzanan boyu ile avrupa ve asya topraklarında çayırlarda bol bulunan bir otdur.Çiçeklenme mevsimi temmuz ve ağustos aylarıdır.Kırsal bölgelerin sık rastlanan allerjik nezle sorumlusudur.Allerjik nezleyi takip eden yıllarda da allerjik astım nedeni olarak kendisini gösterir.
Allerji teststlerini doğru yorumlamak çok önemli olduğunu yazılarımda hep vurguluyorum.Şehirde yaşayan,şikayetleri evde ve geceleri artan bütün kışı hasta geçiren yazları rahatlayan hastada pelin allerjisi bulsak bile,hastalığı pelin polenine bağlamak doğru değildir.Yazılarımda sıklıkla belirttiğim gibi bulunan allerji ile hasta yakınmaları uyumlu olmalı,yoksa hasta yapılan aşı tedavisinden yarar görmez..