Anasayfa /  Kültür sanat

Atatürk'ün gramofonun 70 yıllık sessizliği sona erdi

Atatürk'ün gramofonun 70 yıllık sessizliği sona erdi

Abone ol
Abone ol 04 Kasım 2016 17:13

 1928 tarihinde  İngiltere'de üretilen ve üzerine Türkçe "Sahibinin Sesi" yazılarak, Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen gramofonun 70 yıllık sessizliğine son verildi. 

yuruyen-koskte-ataturkun-kullandigi-gramofon-bulunuyor

 Yalova Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, harf devrimi sonrasında üretilerek üzerine Türkçe "Sahibinin Sesi" yazılarak Atatürk'e hediye edilen gramofon,  Yürüyen Köşk'te korunuyordu. 70 yıldır çalışmayan bozuk gramofon tamir edildi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın geçen hafta kentte ağırladığı Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Yürüyen Köşk'ü gezdikleri sırada gördüğü gramofonun çalışmadığını öğrendi. Akgün, Büyükçekmece'de yaşayan Mehmet Ustanın müzik aletini tamir edebileceğini belirtti.

Gramofon, belediye başkanı Salman'ın talimatı doğrultusunda söz konusu usta ile temasa geçilerek İstanbul'a gönderildi. 3 gün süren bakım ve onarımın ardından Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilmek üzere İngiltere'de yapılan gramofonun 70 yıllık sessizliğine son verilerek, yeniden çalışır hale getirildi.

ataturkun-gramofonu-70-yil-sonra-yeniden-caldi-1-604731_1

3 günde tamir edildi

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün'e katkılarından dolayı teşekkür eden Vefa Salman, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta değerli büyüğüm, ağabeyim Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü Yürüyen Köşk'te gezdirirken, gramofonun çalışmadığını söyledim. Kendisi de bunun çalışmasının daha anlamlı olacağını, ülkemizde bir gramofon ustasının bulunduğunu onun da Büyükçekmece'de olduğunu belirtti. Ben de kendisine hak verdim. Gramofonu İstanbul'a gönderdik. Üstadımız 3 günde bunu tamir etti. Gramofonu teslim almaya gittiğimizde, tamir eden üstadımız Mehmet Bey gramofonla ilgi bizlerle çarpıcı bilgiler paylaştı. Değerli ağabeyim Hasan Akgün'e bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Mehmet Ustamızın da ellerine, emeğine sağlık diyorum."

Yorumlar
Çok Okunanlar