Anasayfa /  Sağlık

Auto Brewery Sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Auto-Brewery Sendromu olarak bilinen hastalık Türkiye'de ilk kez Giresun'da görüldü. Tüketilen karbonhidrat ve şekerli gıdaların herhangi bir alkol alınmamasına rağmen vücutta alkole dönüşmesi ve kişiyi sarhoş etmesi olarak bilinen Auto-Brewery Sendromunun detayları ile ilgili internet üzerinden araştırmalar bir anda zirveye ulaştı. Peki Auto sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Abone ol
Abone ol 07 Eylül 2023 17:17

Giresun'da yaşayan. olan 58 yaşındaki Verda Güniz Atış Azrak, tıbbi dünyanın ender rastlanan bir vakasıyla karşı karşıya. Tıp literatüründe "Auto-Brewery Sendromu" olarak kaydedilen bu durum, karbonhidrat ve şeker içeren besinlerin vücutta alkol üretimine neden olmasıyla kendini gösteriyor. Peki Auto sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte bu ilginç hastalık hakkında merak edilenler...

"İçmeden sarhoş olmak" deyimini hayatında yaşayan ve sarhoş gibi gezen Verda Güniz Atış Azrak, soluğu hastanede aldı. Yapılan araştırmalar karşısında doktorlar bile şoka uğradı. Türkiye'de görülen ilk 'Auto-Brewery Sendromu' hastası olan Verda Güniz Atış Azrak'ın tedavisine başlandı. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, hastalığın aslında her yerde görülebileceğini ama hastalığın bilinmediği için tanı konulamadığını vurguladı.

Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, karbonhidrat ve şekerli gıdaların ardından alkolün vücutta çıktığı seviyeye göre belirtilerin kendisini gösterdiğini vurgulayarak, "Auto-Brewery Sendromu, yani vücudun kendi kendine alkol üretmesi. Hastalar hiç alkol kullanmadıkları halde yemekten kısa bir süre sonra kandaki alkol düzeyleri çok yüksek düzeylere çıkıyor. Bunun sebebi de vücutlarında bulunan mikroorganizmalar. Dünyada çok bilinen bir hastalık olmadığı gibi ülkemizde de ilk vaka bizimkisi oluyor. Tedavisi mümkün görünüyor, en azından kontrol altına alabiliyoruz" ifadesini kullandı.

BİLİNÇ VE DENGE KAYBI, YARALANMA…

Hastalığını öğrendiğinde büyük şok yaşayan Verda Güniz Atış Azrak da, tedavi sürecini anlattı. 3 yıldır benzer şikayetler yaşadığını söyleyen Arzak, "Bazı dönemlerde bilinç kaybı oluyor. Yaşadığım örneklerden yola çıkarak ifade etmem gerekirse, düşünüyorsunuz, çarpıyorsunuz yüzünüz, kafanız yaralanıyor, hatta dikiş atılıyor ama bunun nasıl olduğunu hatırlamıyorsunuz. Siz bir şeyin farkında olmuyorsunuz ama çevrenizdekiler fark ediyor. Tedavi sürecinden sonra gayet iyiyim, en ufak bir belirti veya bilinç kaybı yok. Kendimi gayet iyi hissediyorum" açıklamasını yaptı. 

"MANTIKLI DEĞİLDİ.."

Sami Azrak da eşinin yaşadığı sağlık sorunu karşısına çok şaşırdıklarını anlattı. Şu ifadeleri kullandı: Sarhoş insanın tepkileri nasıl oluyorsa öyle oluyor diye düşünmeyelim çok daha farklı oluyor. Takıntılı, sinirli, inatçı olabiliyor yani çok değişik tepkiler verebiliyor.

Mantıklı olmayabiliyor, bayağı bir karakter değişimi yaşanıyor. Allah'a şükür doktorlarımızın sayesinde çözdük. Bundan sonra diyetimizi uygulayıp tavsiyelerine uyacağız. Artık yeni bir yaşam bizi bekliyor diye düşünüyorum.

ABS NEDİR, TEHLİKELİ Mİ?

Auto-Brewery Sendromu (ABS), otomatik bira yapma sendromu olarak da bilinir, oldukça nadir görülen bir tıbbi durumdur. Bu sendrom, sindirim sistemi mikroorganizmalarının normalde yiyecekleri parçalayarak sindirmesi yerine, karbonhidratları alkole dönüştürmesi sonucu ortaya çıkar.

Sindirim sisteminde bulunan maya ve bakteriler, şekerleri alkole fermantasyon yoluyla çevirebilirler. Bu durum, vücutta normalde düşük seviyelerde bulunan alkolün anormal bir şekilde yükselmesine neden olabilir.

ABS vakaları, kişinin sindirim sisteminde aşırı miktarda maya veya bakteri bulunmasından kaynaklanabilir. Bu durum, özellikle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanmış kişilerde veya sindirim sistemi cerrahisi sonrası gelişebilir.

ABS'nin en belirgin belirtisi, kişinin alkollü içecek tüketmemesine rağmen kendiliğinden sarhoş hissetmesi veya alkollü bir kişi gibi davranmasıdır. Diğer semptomlar arasında baş ağrısı, baş dönmesi, mide rahatsızlığı ve davranış değişiklikleri bulunabilir.

Yorumlar
Çok Okunanlar