Anasayfa /  Foto Galeri

Bağışıklık sistemi için hangisi daha iyi: Covid-19'a yakalanmak mı aşı yaptırmak mı?

Covid-19 aşısının ağır hastalık veya ölüm riski olmadan daha güvenilir bir şekilde bağışıklık oluşturması bekleniyor. Tıp uzmanları da bu nedenle salgına yakalansanız bile aşı yaptırmanızı tavsiye ediyor. Peki Covid-19 sizi nasıl hasta eder ve aşılar bunu nasıl engeller? İşte detaylar...

Bağışıklık sistemi için hangisi daha iyi: Covid-19'a yakalanmak mı aşı yaptırmak mı? - Sayfa 1

Covid-19 'a neden olan koronavirüs SARS-CoV-2, dış yüzeyinde başak proteini adı verilen bir proteini kullanarak hücrelere bağlanıp, içeri girerek insanları enfekte eder.

Euronews'de yer alan habere göre, aşılamanın amacı, T hücreleri ve B hücreleri olarak adlandırılan özel bağışıklık hücrelerine, başak proteinin neye benzediğini öğretmektir, böylece onu hızlı bir şekilde tanıyıp, ilk etapta enfeksiyonu ve hastalığı önleyebilirler.

Bu, doğal bir enfeksiyon sırasında da gerçekleşen bir tür 'bağışıklık öğrenmesidir'.

Bağışıklık sistemi için hangisi daha iyi: Covid-19'a yakalanmak mı aşı yaptırmak mı? - Sayfa 2

Covid-19 aşısının ağır hastalık veya ölüm riski olmadan daha güvenilir bir şekilde bağışıklık oluşturması bekleniyor. Tıp uzmanları da bu nedenle salgına yakalansanız bile aşı yaptırmanızı tavsiye ediyor.

Bağışıklık sistemi için hangisi daha iyi: Covid-19'a yakalanmak mı aşı yaptırmak mı? - Sayfa 3

Peki Covid-19 sizi nasıl hasta eder ve aşılar bunu nasıl engeller?

Covid-19 'a neden olan koronavirüs SARS-CoV-2, dış yüzeyinde başak proteini adı verilen bir proteini kullanarak hücrelere bağlanıp, içeri girerek insanları enfekte eder.

Aşılamanın amacı, T hücreleri ve B hücreleri olarak adlandırılan özel bağışıklık hücrelerine, başak proteinin neye benzediğini öğretmektir, böylece onu hızlı bir şekilde tanıyıp, ilk etapta enfeksiyonu ve hastalığı önleyebilirler.

Bu, doğal bir enfeksiyon sırasında da gerçekleşen bir tür 'bağışıklık öğrenmesidir'

Bağışıklık sistemi için hangisi daha iyi: Covid-19'a yakalanmak mı aşı yaptırmak mı? - Sayfa 4

Koronavirüs hücreleri nasıl istila ediyor?

Organizmaya giren virüs her şeyden önce kendisini akciğer gibi solunum yolunda bulunan ve "ACE/2" adı verilen bir protein üreten hücrelere yapışmaya çalışıyor.

Bunlardan birine bağlandıktan sonra koronavirüs "RNA" adı verilen DNA benzeri genetik materyali üretmeye geçiyor. Virüsle enfekte olan hücreler ise hayatta kalmak ve çoğalmak için, bağışıklık sistemini uzak tutacak proteinler üretiyor. Aynı zamanda bu hücreler ölmeden önce virüsün milyonlarca kopyasını üretiyor ve daha fazla hücrenin enfekte olmasına sebep oluyor.