“Bir çömçe ilham, binbir çömçe kelam”
Zeynep Elbeyli’nin, “Bir Çömçe İlham, Binbir Çöme Kelam” temasıyla Gaziantep Sanat Merkezinde açtığı ve 300’ü aşkın trashine eserden oluşan sergisi, 5 Ekim’e kadar gezilebilecek.Elbeyli, 20 Eylül’de açılan “Bir Çömçe İlham,...
Abone olZeynep Elbeyli’nin, “Bir Çömçe İlham, Binbir Çöme Kelam” temasıyla Gaziantep Sanat Merkezinde açtığı ve 300’ü aşkın trashine eserden oluşan sergisi, 5 Ekim’e kadar gezilebilecek.
Elbeyli, 20 Eylül’de açılan “Bir Çömçe İlham, Binbir Çömçe Kelam” isimli sergide doğa, insan ve topluma dair konular ve yaşama ilişkin kaygıların geniş biçimde işlendiğini söyledi.
Açılışını Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu’nun yaptığı serginin, kendisinin Trashine eserlerinin farklı alanlardaki tasarım örnekleriyle buluştuğu ilk sergi olduğuna dikkati çekerek, “Bu kaygıyı tasarımlarda da görmek mümkündür. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere emeği geçen herkese şükran borçlu olduğumuz Gaziantep Sanat Merkezi, tam da kendi hikayesi ile bütünleşen bu çalışmalara ev sahipliği yapıyor” dedi.
“Eski adliye binasından dönüştürülen ve sokak çocuklarının da emeği gibi, çok katkıyla bütünleşmiş bu mekan aynı ruhun, birçok minik örnekleri ile buluşuyor” diyen Elbeyli, “Diğer yandan tamda bu günlerde, bunaltan sıcaklardan kurtulduğumuzu sanmadan doğa ve gelecek için sorumluluğumuzu hatırlamamız, tamda okullar açılmışken çocuklarımıza ve çocuklarımız için neler yaptığımızı bir kez daha sorgulamamız, bu coğrafyada ‘Yurtta Sulh,Cihanda Sulh’ düsturundan maalesef niye bu kadar uzaklaştığımızı ayrımsamamız gerekiyor. Ve Tüm bu kaygılarla elimizdeki değerleri fark edip korumamız” şeklinde konuştu.
Serginin dizilimi
Bu duyguları yansıtan geniş yelpazedeki çalışmaları, mekanın da fizik yapısına uygun olarak beş bölüme yaydığına vurgu yapan Elbeyli, “1’inci Bölüm, Bu güne ulaşan soluklardan örnekler taşıyor. 2’inci Bölüm, kutnu ağırlıklı olup modern ve fonksiyonel tasarımlarla, yeni fikirlerin örneklerini sunuyor. 3’üncü Bölüm, Tarihi ve geleneksel değerlerimizi yaşam alanımıza sokmak için tasarlanmış tepsilerden oluşuyor. Tepsinin hayatla bağlantısı kuruluyor. 4’üncü Bölüm, Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmamış demektir anlayışıyla tasarlanan SANATİK eserlerden oluşuyor. 5‘inci Bölüm, Tescillenen TRASHINE eserlerden oluşuyor. Emeğin gölgesine sığınan atıklar, hikayesi olan aydınlatmalı obje ve heykellere dönüştürülüyor ve metaforik olarak zihinsel aydınlanma hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
Elbeyli, 300’ü aşkın eserden 35 tasarımın noter tescilli olduğunu, 15 tasarım da sergi kapsamında yeni fikirlerin ilk örneği olarak tescilleneceğine dikkat çekerek, “Türk Patent Enstitüsü’nün, ‘Zeynep Elbeyli’ olarak marka tescilimi tesadüfen de sergi açılışı öncesi onaylaması, bu sergiyi benim için daha anlamlı kılıyor” diye konuştu.