Bir kişide COVID-19 sonrası Parkinson benzeri bir hastalık ortaya çıktı!
Yayınlanan yeni bir rapora göre, COVID-19 geçiren bir hastada, kısa bir süre sonra Parkinson’a benzer bir hastalık gelişti. Peki bu ne anlama geliyor? COVID-19, Parkinson’a yol açabilir mi?
Abone olYayınlanan yeni bir rapora göre, COVID-19 geçiren bir hastada, kısa bir süre sonra Parkinson’a benzer bir hastalık gelişti. Peki bu ne anlama geliyor? COVID-19, Parkinson’a yol açabilir mi?
Daha önce virüslerin Parkinson hastalığının gelişimiyle bağlantılı olduğuna ilişkin birçok çalışma yapıldı. Influenza A ve Epstein-Barr virüslerin böyle bir etkisi olduğu biliniyordu. Ancak korona virüsle ilgili ilk kez böyle bir teşhis kondu.
Vakaya ait rapor The Lancet Neurology dergisinde yayınlandı.
Söz konusu hasta, İsrail’de, 45 yaşında bir erkekti. Tipi COVID-19 belirtileri ile hastaneye kaldırıldı, virüs testi pozitif çıktıktan sonra 3 gün hastanede tedavi edildi, sonraki 3 hafta da bir COVID tesisinde izole edildi. Bu sürenin sonunda testi negatif çıktıktan sonra evine çıktı.
Hasta, bu dönemde titreme ve el yazısı kabiliyetinde gerileme olduğunu fark etti. 2 aydan sonra nöroloji birimi tarafından değerlendirilen hastanın bilişsel işlevinin normal olduğu belirlendi. Ancak hastada titreme ve Parkinson hastalığıyla ilişkili belirtiler görülmeye devam etti.
Hastaya Parkinsonizm (Parkinson benzeri hareket anomalilerine yol açan herhangi bir sağlık sorunu) teşhisi konuldu. Bu tarihten sonra hastanın durumu daha da kötüleşti, yazısı okunmayacak kadar bozuldu, sağ tarafından aşırı titreme ortaya çıktı ve yüz ifadesinde zayıflama görüldü (hipomimi).
COVID-19’un bilinen belirtileri arasında koku kaybı (anozmi) de yer alıyor. Bu durum genelde Parkinson hastalığının öncesinde ortaya çıkıyor. Ancak söz konusu vakada, ilk kez bir hastanın COVID-19 enfeksiyonu sonrasında Parkinsonizm geliştirdiği belirlendi.
Koronavirüs beyni nasıl etkiliyor?
Hastalığa korona virüsün doğrudan neden olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak hastanın aile geçmişinde Parkinson veya benzer risk faktörleri söz konusu değil, bu nedenle doktorlar COVID-19’un önemli etkisi olabileceği düşüncesinde.
İlginç bir şekilde, doktorlar hastanın COVID-19 neticesinde Parkinsonizm geliştirmesinde genetik yatkınlığın etkili olabileceğini söylüyor. Ancak hangi genetik faktörün etkili olduğu henüz bilinmiyor.
Daha ciddi bir olasılık ise, COVID-19 enfeksiyonunun toksik stres ve vücudun sinirleri koruyan doğal önlemlerinin bozulmasına bağlı olarak sinir ölümü gerçekleşmiş olması.
Yapılan çalışma, COVID-19’un beyinde kalıcı ciddi ve kalıcı etkileri olabileceği yönündeki kanıtlara bir yenisini eklemiş oldu. Daha önce yayınlanan bir çalışmada, enfeksiyonun beynin kan akışına zarar verdiği belirlenmişti.
Kaynak : Gıdahattı