BİR ÜVEY EVLAT "KOAH"
KOAH solunum yollarının en sık rastlanan hastalıklarından biridir.
Hastalığın özelliği hava yollarının her geçen gün tıkanarak sonunda hasta oksijen yetersizliğine bağlı yavaş yavaş boğulur.
Ölüm nedenleri sırasında dünyada dördüncü.Türkiyede üçüncü sıradadır.
Burada sorun önlenebilir ve geriye kısmen döndürülebilir bir hastalık, hastaların umursamazlığı ve doktorların ilgisizliği yüzünden gün be gün daha kötüye gider.
Başlıca nedeni sigaradır.İngilterede yapılan çalışmada eğitim ne kadar az gelir ne kadar düşükse sigara kullanımı ve KOAH o kadar sık görülür.İşin ilginç yanı ayni çalışmada evleri tek oda olanlar çok odalı evlerde oturanlara göre çok daha fazla sigara alışkanlığına sahiptiler.KOAH tek odalı evde oturanlarda daha sıktır.
KOAH ta hastalar kendine değer vermezler,doktorlarında bu söz dinlemez,sigara kullanmaya devam eden ilaçları da kafalarına göre kullanan bu hastaları sıkıcı ,olumsuz olarak görürler.O nedenle tedavileri hep yetersizdir.
Birçok sorunu olan hastalıkta en önemli kazanç hastanın sigarayı bırakmasıdır.Ama hastalar kendilerine değer vermediklerinden sigarayı % 50 si bırakmaz.
İlaç tedavisinde yapılacak çok şey vardır.Bu hastaların akciğer hacımlari normal insana göre yılda üç kat fazla azalır.25 li yaşlardan sonra sigara içmeyen sağlıklı biri yılda akciğer hacmi 30-40 ml. azalır.KOAH ve sigara içenlerde bu kayıp 3-4 kat fazladır.Yani 30-40 yıllık bir KOAH lının tuvalete gidebilecek kadar bir akciğeri kalmamıştır.Halbuki sigarayı bırakıp,uygun tedavi olsa,hele hele solunum egzersizi yapsa hastalık normal şahıslardaki kadar akciğer kaybına neden olacak ve yaşlandıkça nefes darlığı artmayacaktır.
KOAH sız bir hayat için
1-Sigarayı bırakmak.
2-Uygun tedavi almak.
3-Mutlaka solunum egsersizi yapmak zorundadır.
2010 yayınlanan Türk Toraks Derneği KOAH rehberinde ünlü BOLD çalışmasında Adana da yapılan çalışmada doktorların doğru tanı koyma oranı % 8.5 dur.Yani devlet hastanelerinde sadece yüz hastanın sekiz buçuğuna doğru KOAH tanısı konabilmiştir.Ayrıca astımlılarında büyük bölümüne de KOAH tanısı konulmaktadır.
Kendine değer veren ve erken ölmemek isteyen KOAH lı
1-Sigarayı bırakacak.
2-Uzman bir doktorun kontrolüne girecek düzenli ilaçlarını önerilen dozda kullanacak.
3-Nefesini günlük düzenli ölçerek en ufak bozulmada doktoruyla bağlantıya geçecek.PEF ölçümlerini kaydedecek.
4-En önemli adımlardan biri solunum egzersizi düzenli yapacak.
Türkiyede düzgün ilaç kullanan KOAH lı olmadığı gibi,bana gelen birçok hastada KOAH ın olmazsa olmazı solunum egzersizi yapana da pek rastlamıyorum.
Bu tedavi yöntemlerini düzgün yapanlar en az 10-20 yıl daha akciğer ömrü kazanırlar.Ve bukadar yıl uzun ve konforlu yaşarlar.
Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.
Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için