Birçok ülke Türkiye'den yardım istedi!
Hamas, 7 Ekim'deki kanlı baskının ardından İsrail'e düzenlenen saldırının etkisiyle birçok ülkenin vatandaşını rehin aldı. İletişim kurma girişimlerinde bulunamayan ülkeler, Türkiye'den yardım talep etti. Türk istihbaratı Hamas ile temas kurdu, ancak aldığı yanıt "İsrail'deki tüm esirler serbest bırakılmadan rehineleri teslim etmeyeceğiz" şeklinde oldu. Hamas, vatandaşları rehin tuttuğu ülkelere, Türkiye aracılığıyla gizli mesajlar iletmeye başladı.
Abone olHamas, 7 Ekim'deki kanlı baskının ardından İsrail'e düzenlenen saldırının etkisiyle birçok ülkenin vatandaşını rehin aldı. İletişim kurma girişimlerinde bulunamayan ülkeler, Türkiye'den yardım talep etti.
Türk istihbaratı Hamas ile temas kurdu, ancak aldığı yanıt "İsrail'deki tüm esirler serbest bırakılmadan rehineleri teslim etmeyeceğiz" şeklinde oldu. Hamas, vatandaşları rehin tuttuğu ülkelere, Türkiye aracılığıyla gizli mesajlar iletmeye başladı.
Filistin ve İsrail arasındaki çatışma 10. gününde devam ederken, dünya, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail'e yönelik kanlı baskının ardından Gazze'ye kaçırdığı rehinelerin kaderi hakkında tartışıyor.
Bu rehineler arasında birçok yabancı da bulunuyor ve toplamda 150'den fazla kişi Filistinli silahlı gruplar tarafından rehin alındı. Hamas, Gazze'ye yönelik saldırıların devam ettiği sürece ellerindeki rehinleri serbest bırakmayacaklarını bildirdi.
Birçok ülke, Türkiye'den yardım talep etti
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Hamas tarafından rehin alınan vatandaşlarını kurtarmak isteyen birçok ülkenin Türkiye'deki diplomatlar ve istihbarat yetkililerine başvurduğunu bildirdi.
Haberde, birçok ülkenin kapalı kapılar ardında vatandaşlarının serbest bırakılması için büyük bir çaba harcadığı ve rehine krizinin daha önce görülmemiş bir uluslararası boyuta ulaştığı vurgulandı.
Hamas'ın elinde 30 ülkeden rehine var
İsrail'den kaçırılanlar arasında çocuklar da bulunmaktadır. İlgili kaynaklar, yaklaşık 30 ülkeden rehinelerin Hamas'ın kontrolünde olduğunu ifade ederken, ABD ve müttefiklerinin Türkiye, Mısır ve Katar ile iletişim halinde olduğunu belirtti.
Hamas komutanları, telefonlarını açmıyor
İsrail, rehineler konusunda Hamas ile müzakere yapmadıklarını bildirirken, Wall Street Journal ile görüşen bir Mısırlı yetkili şunları söyledi: "Hamas ile iletişimi olan her ülke bunu denedi, ancak onlar telefonları açmıyorlar ve ulaşmak neredeyse imkansız."
Hamas'tan mesaj var: Rehineleri tek şartla sebest bırakırız!
Habere göre, Türkiye'nin rehinelerin durumu hakkında Hamas'tan tatmin edici bir yanıt alamadığı ve Gazze'de kaç rehine bulunduğunun tam olarak netleşmediği belirtildi. Hamas'ın Türkiye'ye ilettiği mesajda, "İsrail, elinde binlerce Filistinli esiri serbest bırakmadan rehineleri bırakmayacağını" bildirdi.
Türk yetkili: Birçok ülke bizimle iletişim kuruyor
Türk bir istihbarat yetkilisi, "Birçok ülkenin, özellikle de Batılı ülkelerin, Ankara ile iletişim kurduğunu ve bizden mesajlarını gizlice iletmemizi istediklerini" ifade ederek İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarının iletişimi zorlaştırdığını vurguladı.
Ayrıca, Türkiye'nin Hamas'a elindeki yaşlı ve çocukları serbest bırakma çağrısında bulunduğunu belirten yetkili, "Şu anda Gazze'deki fiziksel durumun, müzakereler gibi konular için uygun koşulları sunmadığını" ifade etti.
Hamas saldırısında bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti
Daha önce, İsrail, Hamas'ın gerçekleştirdiği bir saldırı sonucunda bir Türk vatandaşının öldüğünü ve bir kişinin de kayıp olduğunu bildirmişti. Hamas, geçen hafta yaptığı bir açıklamada ise 22 rehinenin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında hayatını kaybettiğini iddia etmişti. Gazze'deki kontrolü elinde bulunduran örgüt, rehinelerin güvende olduğunu ve tünellerde tutulduğunu belirtiyor.