BM Genel Sekreteri: Kahreden bir dönüm noktasındayız
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Kahreden bir dönüm noktasındayız” derken, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Gehbreyesus da “Önümüzdeki aylarda aldığımız ve alamadığımız kararlar için tarih bizi yargılayacak” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, küresel olarak COVID-19 nedeniyle hayatını yitirenlerin sayısının 1 milyonu aşmasını, “kahreden bir dönüm noktasındayız” ifadesiyle değerlendirdi.
“İnsanın aklını uyuşturan bir sayı”
Ulaşılan bu sayının insanın “aklını uyuşturan” bir sayı olduğunu belirten Guterres, yayınladığı açıklamada “Hiçbir yaşam önemini kaybetmemeli. Onlar baba, anne, eş, kardeş, arkadaş ve meslektaşlardı” dedi.
Çekilen acıların hastalığın acımasızlığıyla da katlandığını kaydeden Genel Sekreter, bulaşma riski nedeniyle ailelerin sevdiklerinden uzak kaldığını ve ne yas tutmanın ne de yeni yaşamları kutlamanın bu süreçte mümkün olmadığını ifade etti.
“Elini tutmadan, nazikçe öpmeden, sevgiyle sarılmadan, son kez ‘seni seviyorum’ diye fısıldamadan nasıl vedalaşılır?” diye soran Guterres, virüsün yayılmaya devam ederken, iş kaybı, eğitimin durması, hayatların alt üst olmasının da devam ettiğini sözlerine ekledi.
“Hatalarımızdan ders çıkararak sorunun üstesinden gelebiliriz”
Genel Sekreter açıklamasında, ne olursa olsun bu sorunun üstesinden gelmenin hatalarımızdan ders çıkararak mümkün olduğunu kaydetti.
Guterres, “Sorumlu liderlik olması önemli. Bilim önemli, işbirliği önemli. Yanlış bilgi ölüme neden oluyor. Herkesin erişebileceği, uygun fiyatlı bir aşı için amansız çalışmalar devam ederken, biz de hayatları kurtarmak için üzerimize düşeni yapalım. Ne kadar çok yaşamın kaybolduğunu hatırlarken, geleceğimizin birleşmiş insanlar, birleşmiş milletler olarak dayanışmaya bağlı olduğunu unutmayalım” ifadelerini kullandı.
“Tarih bizi yargılayacak”
COVID-19’dan ölümlerin 1 milyonu aşması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Gehbreyesus da, “Önümüzdeki aylarda aldığımız ve alamadığımız kararlar için tarih bizi yargılayacak. Bu fırsatı yakalayalım ve yaşamları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için ulusal sınırlar arasında köprü kuralım” dedi.
Gidişatı geri çevirmek için hiçbir zaman geç olmayacağını yineleyen Dr. Tedros, salgının arttığı yerler olması beklense de denenmiş kamu sağlığı önlemleri ile virüsü kontrol altına almanın mümkün olduğunu gördüklerini söyledi.
COVID-19 için yeni hızlı test
Bu arada DSÖ, hızlı ve güvenilir sonuç veren yeni bir COVID-19 testinin düşük ve orta gelirli ülkelerde vakaları belirleme kapasitesini artıracağını açıkladı.
DSÖ ve ortakları arasında yapılan anlaşmalar yoluyla düşük ve orta gelirli ülkelere 6 ay süresince 120 milyon adet bu testten sağlanacak.
Dr. Tedros bu sayede ulaşılması zor, laboratuvarı veya PCR testi yapabilecek yeterli eğitimli personeli olmayan yerlerde test yapılmasının sağlanacağını belirtti.
Tanesi 5 ABD Dolar’ından sağlanan hızlı antijen teşhis testi (antigen rapid diagnostic tests) 15 ila 30 dakika için güvenilir sonuç alınmasına imkan veriyor.
DSÖ Genel Direktörü, COVID-19 ne kadar hızlı teşhis edilirse, tedavisi ve virüsü taşıyanlar ile temaslıların izolesinin de o kadar hızla yapılacağını vurguladı.