Anasayfa /  Dünya

BRICS, Küresel Yönetişimdeki Rolünü Üslenmeye Hazır

Eylül ayında Xiamen'de düzenlenecek dokuzuncu BRICS zirvesine kadar 30 günden daha kısa bir süre kaldı, küresel yönetişimde örgütün rolü, kaybolan ekonomik iyileşme ve küreselleşmede yaşanan aksamalar zirvenin ana gündem maddeleri olacak.

Abone ol
Abone ol 06 Ağustos 2017 20:05

Eylül ayında Xiamen'de düzenlenecek dokuzuncu BRICS zirvesine kadar 30 günden daha kısa bir süre kaldı, küresel yönetişimde örgütün rolü, kaybolan ekonomik iyileşme ve küreselleşmede yaşanan aksamalar zirvenin ana gündem maddeleri olacak.





“BRICS: daha parlak bir gelecek için daha güçlü bir ortaklık", temalı zirve Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın liderlerini, Çin'in güneydoğusunda bulunan Fujian Eyaletindeki bir sahil şehri olan Xiamen'de 3-5 Eylül tarihleri ​​arasında bir araya getirecek.





BRICS'i oluşturan beş ülkenin güçlü ekonomik büyüme dinamiği, örgütün artık dünya ekonomisinde ve global yönetişimde kilit oyuncu olduğu anlamına geliyor. Beş ülkenin ekonomisinin, küresel ekonomi içindeki payı 2006'daki düzeyin neredeyse iki katına çıkarak 2016 yılında yüzde 23'e ulaştı. Beş ülke ayrıca son on yılda küresel ekonomik büyümenin yarısından çoğunun kaynağı oldu.





Bu yıl BRICS’in dönem başkanlığı üslenen Çin, liderlerin zirvesinden önce gerçekleşen bir dizi toplantıya da ev sahipliği yapıyor. Üye ülkelerin Ticaret Bakanları, bu haftanın başında Şanghay'da bir araya gelerek korumacılık eğilimlerinin engellenmesi ve çok taraflı ticaret sisteminin hayatta kalmasının sağlanması için ortak çalışma konusunda anlaştılar. Temmuz ayı sonlarında Beijing'de, küresel yönetişim, terörle mücadele, internet, enerji, ulusal güvenlik ve kalkınma konularını içeren bir BRICS güvenlik toplantısı düzenlendi. Haziran ayında da, üye ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, BRICS Yeni Kalkınma Bankası ve düzenleyici işbirliği de dâhil olmak üzere çeşitli finansal ve mali alanlarda işbirliğini güçlendirmeyi kabul ettiler.





Çin BRICS’in diğer gelişmekte olan ülkelere de açık bir platform olması konusunda çalışıyor ve gelecekteki işbirliğini beş ülkeyle sınırlamak istemiyor. Mart ayında Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin'in "BRICS Plus" için genişleme yöntemlerini keşfedeceğini ve gelişmekte olan ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla diyalog yoluyla daha geniş bir ortaklık kuracağını söyledi.





Çin’in “BRICS plus” stratejisi Güney –Güney işbirliği ve kapsayıcı kalkınma konusunda da büyük bir potansiyele sahip bulunuyor. Bu konuda açıklama yapan Avrasya Kalkınma Bankası'nın baş ekonomisti Yaroslav Lissovolik, “BRICS plus diğer ekonomilere fırsatlar sağlayacak ve ekonomik küreselleşmeye ivme kazandıracak” dedi.





Son on yılda sağladığı ilerleme ve gösterdiği kapsayıcı tutumla BRICS, sadece Xiamen zirvesi için değil, yeni bir parlak on yıl için de hazırlanıyor.


Yorumlar
Çok Okunanlar