Çavuşoğlu açıkladı! Şam ile temas olacak mı?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
Abone olDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile ortak basın toplantısında konuştu.
Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle;
"Letonya ile ikili ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 50 arttı. Ticaret ile beraber yatırımların artmasını da teşvik ediyoruz. Hedeflerimize emin adımlarla yaklaşıyoruz. Turizm, kültür ve eğitim gibi alanlarda işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Letonyalıların tatil için bir numaralı tercihi Türkiye ve benim memleketim Alanya. Geçen yıla göre ciddi bir artış var.
Görüşmemizde güvenlik konusundaki işbirliğimizi konuştuk. Letonya ile NATO çerçevesindeki işbirliğimiz sürüyor. Buna değer veriyoruz. Milli Savunma Bakanlığımız NATO'nun doğu kanadındaki katkılarını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. İşbirliğimizi güçlendireceğiz.
TÜRKİYE'NİN OYNADIĞI ROLÜ TAKTİRLE KARŞILIYORUZ
Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ise Türkiye'nin Ukrayna krizinde oynadığı rolü taktirle karşıladıklarını vurguladı ve şunları söyledi;
"Avrupa topraklarında yaşanan olaylar kesinlikle kabul edilebilir değil. Ukrayna'nın egemenliğini savunuyoruz. Ukrayna'ya mülteci, askeri, mali gibi alanlarda her türlü desteği sunmaya hazırız. Rus vatandaşlarına Schengen kısıtlaması uygulanması gerekiyor.
NATO'nun Baltık devletlerinde varlığının artırılması, Rus tehdidi bakımından çok önemliydi. Uluslararası kuruluşlar nezdinde ortak bir tavır almamız çok önemli. Türk mevkidaşımla son gelişmeleri paylaştık. Görüşlerine çok önem veriyorum. NATO müttefikleri olarak birlikte bir duruş sergilememiz çok önemli."
BAYRAK YAKMA PROVOKASYONUNA SERT TEPKİ: BAYRAĞIMIZA UZANAN ELLER KIRILIR
Basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi Azez’de gerçekleştirilen 'Bayrak yakma' provokasyonuna ilişkin soruyu şöyle cevapladı;
"Suriye içindeki bazı provokatörler değil Türkiye içindeki bazı kesimler de bizim sözlerimizi çarptırdı. Oysa ki bunlar bizim ilk kez söylediğimiz sözler değil.
2015 yılında BM'nin aldığı karar, Suriye'deki taraflar arasında BM kolaylaştırıcılığında bir geçiş sürecinin başlaması. Adil şeffaf bir seçimin gerçekleştirilmesi. Bu gerçek oldu mu, olmadı. Bunun olmamasının sebebi rejimin ayak diremesi: Rejim siyasi değil askeri çözüme inanıyor.
Muhalefetin müzakere heyeti kurmasının amacı neydi, bu geçiş sürecinin rejim ile müzakere edilmesi.
Suriye'nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. Rejim ve muhalefeti ilk kez bir araya getirmiyoruz. Biz görüşmelere ciddi katkılar sağlıyoruz. Çünkü muhalefet bize güveniyor, onları asla yarı yolda bırakmadık ama Suriye’de kalıcı bir istikrar ve barış için uzlaşının şart olduğunu söyledik. Bayrağımıza uzanan eller kırılır. Bu provokasyonu kimlerin yaptığını biliyoruz."
BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR
"Sayın Bahçeli'ye teşekkür ediyoruz. Suriye'de bizi de tehdit eden bir terör örgütü var. Biz her zaman söylediğimizi söyledik. Bunu kim nasıl yorumlarsa. Bizim görüşmemiz ayaküstü oldu, Suriye'de kalıcı barışın olması için anayasa platformu dahil gerekli adımlarına atılması gerektiğini vurguladık."