ÇEKÜL’den Panorama 1326’ya tam not
Osmangazi Belediyesi tarafından inşa edilen Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Metin Sözen’den tam not aldı.Kamberler Parkı’nın yanında toplam 4 bin 300 metrekare alan...
Abone olOsmangazi Belediyesi tarafından inşa edilen Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Metin Sözen’den tam not aldı.
Kamberler Parkı’nın yanında toplam 4 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edilen Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Beylikten Cihan Devleti’ne giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fethini 3 boyutlu olarak anlatacak. Dünyanın en uzun kubbe açıklığına sahip panoramik müzesi olma özelliği taşıyan Fetih Müzesi inşaatında sona gelinirken, müze açılış için gün sayıyor. Fetih gününün üç boyutlu olarak yansıtıldığı canlandırma salonunun yanı sıra, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerin yer alacağı Panorama Bursa 1326, çevre dostu bina olma özelliği de kendi alanında bir ilk olacak.
Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılacak olan, Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi’nin danışmanlarından Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas müze inşaatını gezdi. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez’den inşaat ve sanatsal bölüm çalışmaları hakkında bilgiler alan Prof. Dr. Sözen, “Bir şehrin kendisini en iyi şekilde anlatması gerekiyor. Kendisini anlatan şehirler, özellikleri çok olan ve sahip olduğu değerleri koruyan kentlerdir. Bursa, fazlasıyla tarihi ve kültüre sahip olan bir vilayetimiz” dedi.
Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi’nin sadece bir müze değil bir kültür merkezi olacağını ifade eden Prof. Dr. Sözen, “Bu müzeye gelecek olan 7’den 70’e herkes Bursa ve Osmanlı tarihi hakkında bilgi sahibi olacak. Bu müzeye sadece tarihçiler ve akademisyenler değil, her kesimden insan gelecek. Tarihsel bir yanlışa düşmemek adına titiz bir çalışma yürütülüyor. Bursa’nın alınması ve hızla bir beylik merkezi olma süreci, tüm detaylarıyla gelen ziyaretçilere sunulacak. Bina mimari bakımdan çok güzel bir yapı olarak ortaya çıkmış. Bu müze bittiğinde Bursa anıt bir eser kazanmış olacak” diye konuştu.