CHP yönetimi 630 imzada, 569 sonucunu nasıl buldu?
CHP Genel Merkezi, muhalefetin kurultay çağrısı için sunduğu ve 630 olarak açıkladığı imzaların yeterli sayıda olmadığını açıkladı. Oysa bu rakam Kurultay için yeter sayının üzerindeydi. Ancak genel merkez gerçek rakamın 569 olduğunu iddia etti. Peki CHP yönetimi bu rakama nasıl ulaştı?
Abone olHürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün
köşesinde "CHP'de bundan sonra ne olacak" sorusunun
yanıtını verirken, imzalarla ilgili iki rakam arasındaki farkın
nereden kaynaklandığını da anlattı. İşte Selvi'nin o
yazısı:
CHP'DE BUNDAN SONRA NE OLACAK
Kılıçdaroğlu, “Bu işi uzatmayın” demişti.
CHP yönetimi yasal süreyi bekledi. Pazartesi günü saat 17.00 olduğu anda, yeterli imzaya ulaşılamadığı belirtilerek, olağanüstü kurultaya gidilmeyeceği açıklandı.
Muhalifler 630 ıslak imza ile olağanüstü kurultay talep etmişti. Peki Genel Merkez, 569 sayısına nasıl ulaştı? Genel Merkez tarafından yapılan açıklamaya göre noter tasdikli imza sayısı 618’di. Bunlardan 31’i imzasını geri çekti. Beşinin daha önce istifa etmiş olduğu, dördünün mükerrer, dördünün ise fotokopi olduğu saptandı. Beş imzada ise gündem birliği saptanamadığı belirtildi. Böylece Muharrem İnce’nin talebi değil Kemal Kılıçdaroğlu’nun istediği oldu.
MUHALİFLERİN YOL HARİTASI
Peki bu kararla olağanüstü kurultay defteri kapandı mı? Kapanmadı. Tam aksine mücadele yeni başlıyor. Çağrı heyeti, Genel Merkez’i sayılarla oynamakla suçladı. Olağanüstü kurultay talebini yineledi. Bu mücadelenin canlı tutulacağı belirtildi.
Muhalifler imza toplamaya başladığında CHP Genel Merkezi bu sayıya ulaşacaklarını düşünmüyordu. İmzaların toplanmasında ve geri çektirilmesinde bir aşamadan sonra kıran kırana bir mücadele verildi, sonucun alınmasında CHP’li belediyeler etkili oldu. Muhalif belediyelerin imza karşılığı kadro verdiği, Genel Merkez’le birlikte hareket eden bazı belediyelerin ise çekilen imzalara karşılık belediye meclisi üyeliği sözü verdiği ve kadro sağladığı söyleniyor. Gaye Usluer, imzaların geri çekilmesi için, “Delegeler üzerinde baskı yapılmıştır. Yapıldığına dair elimizde veriler var. Beyana dayalı” diye açıklama yaptı. Hakeza Genel Merkez’in elinde de bir büyükşehir belediyesi tarafından imza karşılığı kadro verildiğine dair bilgiler mevcut.
Muharrem İnce, sağladıkları ilgiyi canlı tutmakta kararlı. Muhalifler, dün geceden itibaren bir yol haritası üzerinde çalışmaya başladı. Muharrem İnce ve Gaye Usluer, CHP’yi mahkeme kapısına düşürmeyeceklerini açıkladılar ama muhalif delegelerden birkaçı yargıya başvuracak.
Muhalifler ayrıca olağanüstü kurultay için yeniden imza toplama ve 250 delegenin imzasının yeterli olduğu tüzük kurultayını toplama gibi seçenekler üzerinde duruyorlar. Ama asıl kitlesel bir eylemden söz ediliyor. Olağanüstü kurultay için yürüyüş yapılması tartışılıyor. Kılıçdaroğlu’nun, iktidara karşı gerçekleştirdiği ‘Adalet Yürüyüşü’ büyük ses getirmişti. Bu kez muhalifler Kılıçdaroğlu’na karşı ‘Adalet Yürüyüşü’ yapmayı tartışıyorlar. Bu tür eylemlerin iyi planlanması gerekiyor. Genel Merkez’in önünde büyük bir gövde gösterisinden söz ediliyordu. Ama toplana toplana 15 kişi toplandı. Dağ fare doğurdu.
DEĞİŞİM TALEBİ GÜÇLÜ
CHP’de bu noktaya nasıl gelindi? 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce yüzde 31 oy alırken, CHP’nin yüzde 22’de kalması olağanüstü kurultayın fitilini ateşledi. Süreç içinde Muharrem İnce’nin hataları olmasa bu sayı daha fazla olabilirdi. Çünkü CHP’de çok güçlü bir değişim isteği söz konusu. Kılıçdaroğlu’nun şimdiye kadar girdiği 9 seçimi kaybetmesi, tabanda yeni lider arayışının fitilini ateşlemiş durumda. “9 seçim kaybeden 10’uncu seçimi de kaybeder” deniliyor. Buradaki sorun Muharrem İnce’nin doğru adresi olup olmadığı ve yerel seçimlere gidilirken yaşanan zamanlama hatası. Yoksa değişim talebi çok güçlü. Buna rağmen olağanüstü kurultayın toplanmaması Kılıçdaroğlu’nun başarısı olarak görülebilir mi? Türk siyasetinde genel başkanlar istemediği müddetçe olağanüstü kurultayın toplanması mümkün değil. O açıdan bakılırsa Kılıçdaroğlu kazandı. Ama bu olsa olsa bir Pirus zaferidir.
CHP Lideri tansiyonu düşürmek için parti yönetiminde değişikliğe gidecek. Çarşamba günü, “Veda MYK’sı” toplanacak. Yıprandığı düşünülen genel başkan yardımcıları değiştirilecek. Ardından da yerel seçimler için kollar sıvanacak. Tüm bunlar çözüm olacak mı?
Sanmam. Çünkü CHP’de kazan kaynıyor.
Aslında toplum CHP yorgunu. Siyasetin bir CHP gündemi var ama halkın bir CHP gündemi yok. Halk dolardaki artışla, ekonomide olacaklarla ilgili.
Kaynak: Superhabertv